Seks europeiske (indie-) superhelter du bør merke deg

2015 har vært et imponerende bra år for europeiske superhelt (indie-)filmer, som, samtidig som de er tro mot sjangeren, står som oppfriskende alternativ til blockbusterene vi er blitt vant til. Vi har satt sammen en liste med noen av disse filmene som du absolutt bør merke deg:

Den usynlige gutten av Gabriele Salvatores (2014, Italia)

Vinneren av Young Audience Award ved European Film Awards i 2015, regissert av Oscarvinner Gabriele Salvatores (Mediterraneo), The Invisible Boy, er en av fjorårets beste europeiske superheltfilmer. Filmen følger Michele, en trettenåring som er sjenert og upopulær på skolen, men som etter å ha tatt på seg et kostyme til en Halloween-fest oppdager at han er usynlig. Den usynlige gutten, en komedie med et kløktig narrativ, er en glimrende tenårings-superheltfilm, som tar opp temaene vennskap og empati, og som skiller seg ut med særdeles vellykkede spesialeffekter og vakker cinematografi. Den lander 11. april på strømmetjeneste. Les mer her.

The Portuguese Falcon av João Leitão (2015, Portugal)

I The Portuguese Falcon møter vi en fascistisk soldat som har skapt seg om til superhelt for å forsvare det diktatoriske regimet mot dissidenter. Med den klare hensikt å snu historien på hodet, gjøre skurker til helter og vice versa, er dette en film som utfordrer filmpublikum til å reflektere over Portugals samtidshistorie, samtidig som man ler av filmens urkomiske plot og dialoger.

Vincent av Thomas Salvador (2014, Frankrike)

Vincent er den selvutnevnte «første franske superheltfilm»; den kjenner sine egne rammer og er så tro mot indie-superheltsjangeren som den makter å være. Mot et bakteppe med nydelige bilder fra det landlige Frankrike, forteller filmen historien om Vincent, en stille, ensom, forutsigelig og endog kjedelig mann. Bortsett fra en ting – han får superkrefter når han utsettes for vann, noe som gjør ham ti ganger sterkere og raskere. Denne filmen er obligatorisk for alle tilhengere av superheltsjangeren som er interessert i nyskapende superheltfortellinger. 

They Call Me Jeeg av Gabriele Mainetti (2015, Italia)

Enda en superheltfilm fra Italia. They Call Me Jeeg hadde premiere i 2015 og bekrefter at italienske superheltfilm er på vei opp. I filmen møter vi en taper med kriminelt rulleblad som oppdager kreftene sine og lærer å bruke dem i det godes tjeneste, med god hjelp fra Alessia, som er overbevist om at han er helten i en berømt japansk manga. «Det finnes ikke én karakter i denne filmen som ikke publikum kommer til å bli glad i. Hver av dem er godt skrevet og både grusomme og sårbare på en gang», sier Vittoria Scarpa til Cineuropa.

SuperBob av Jon Drever (2015, Storbritannia)

Denne britiske, lavbudsjetts superheltfilmen hviler mer på komedien enn actionsekvenser. Man kan jo si at det er akkurat det man forventer av den første britiske superhelten. Filmen følger superhelten Robert Kenner på en fridag fra jobben, ingen superskurker å se, bare en sammensverging av omstendigheter som gjør at han ikke får muligheten til å nyte fridagen. SuperBob er en superhelt-romantisk-komedie som absolutt representerer den frisk nyskapingen som skjer innen superheltsjangeren.

Antboy 1, 2 & av Ask Hasselbalch (2013, 2015, 2016, Danmark)

Antboy, som er myntet på et yngre publikum, er pur glede for barn: den forteller historien om 12-åringen Pelle, som blir bitt av en maur og får superkrefter. Med hjelp fra Wilhelm, en tegneserienerd, lager Pelle seg en hemmelig identitet som superhelten Antboy. Når en superskurk, Loppen, entrer banen, må Antboy høyne innsatsen. Filmen har kanskje ikke den samme «wow»-faktoren, det er ingen uventet vri eller problematisering i vente, men med tanke på målgruppen utfører denne filmen sin oppgave helt ypperlig.

8. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube