Concerning Violence: Et hittil usett blikk på den afrikanske avkoloniseringsprosessen

Concerning Violence [Om Våld] er en dokumentar fra 2014, skrevet og regissert av Göran Ollson. Filmskaperen gravde i svenske tv-arkiv for å kunne tegne et bilde ved hjelp av lydopptak, bilder og intervju, som gjenforteller historien til afrikanske folkegrupper og deres kamp for frihet og uavhengighet.

Med priser fra filmfestivalene i Berlin, Oslo og Göteborg og nominert ved den prestisjetunge Sundance festivalen, vil Concerning Violence være mulig å oppdage på strømmetjeneste fra 2. mai, som del av samlingen Dokumentarer fra hele verden

Under den kalde krigen bestemte radikale svenske filmskapere seg for å se på de antiimperialistiske og sosialistiske kampene som oppsto over hele verden, og særlig nærmere bestemt i Afrika. Ved å klippe og kombinere rundt et hundre timer med arkivfilm, som var resultat av disse innspillingene, gir regissøren et hittil ukjent blikk inn i den afrikanske avkoloniseringsprosessen. 

For å forstå den iboende volden som følger med koloniale ambisjoner må du dykke ned i disse sterke bildene,  for denne institusjonaliserte og dehumaniserende volden kunne aldri resultert i annet enn den like voldelige og desperate gjengjeldelsen som kjennetegnet avkoloniseringsperioden.

De "snapshotene fra den gang " som vises i filmen er rapporter fra geriljakrigere fra Mozambique, de kommer fra frontene i Tanzania og Algerie, eller er intervjuer med rhodesiske bosettere… De setter opp mot hverandre bosetternes rene samvittighet, der de mimrer i vei mens de spiller på golfbanene sine eller står ved sine svømmebasseng, med virkeligheten til den afrikanske befolkningen som lever under deres makt. 

Hver av disse fragmentene (presentert som «ni scener med imperialistisk selvforsvar») maler frem et bilde av koloniseringens gru, men når de blir satt sammen oppstår en rystende opplevelse av å se et kart over volden i Afrika bli tegnet foran øynene dine.

Stemmen på lydsporet, som lar iakttakeren kontekstualisere bildene, tilhører Lauryn Hill. Det tidligere medlemmet i Fugees medvirket i regissørens forrige film, The Black Power Mixtape 1967-1975, som en kommentator sammen med andre store navn fra den afro-amerikanske kulturen.

Concerning Violence henter inspirasjon fra «The Wretched of the Earth» av Frantz Fanon, en intellektuell fra de franske karibiske øyer og en pioner i afro-karibisk litteratur. Boken, utgitt i 1961, er en dybdeanalyse av volden som ledsaget den afrikanske avkoloniseringen og de forskjellige konsekvensene som fulgte.  «The Wretched of the Earth» ble utgitt med forord av Jean-Paul Sartre og har influert flere generasjoner av afrikanske forfattere. 

Denne filmen er en viktig dokumentar, som kombinerer makten i ordene til  Frantz Fanon med slagkraften i bilder fra vår nære fortid. På merkelig vis gir den gjenklang i tilstanden i verden i dag, fordi vold bare kan være forårsaket av vold.

30. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube