Å forstå verden med Walk This Way

Den andre antologien i 2016 fra Walk This Way er klar for avgang. Distribusjonsprogrammet for strømmetjeneste, som formidler filmer til plattformer som i Tunes, Amazon, Google Play, Filmin, Flimmit, Universciné og flere til, har gjort i stand et nytt avsnitt i sitt dokumentarsamling, Dokumentarer fra hele verden. Denne antologien av ikke-fiksjonsfilmer, som i fjor løftet frem titler av Mika Kaurismäki (Mama Africa) og Ilian Metev (Sofia's Last Ambulance), gir publikum muligheten til å forstå verden litt bedre gjennom syv fengslende og anerkjente dokumentarer.

Polske Papusza, av filmskaperne Joanna Kos-Krauze and Krzysztof Krauze, en av de mest unike filmene i samlingen, blander fiksjon og dokumentar for å skildre livet til Bronisława Wajs (også kjent som Papusza), den berømte polsk-romá klassiske dikteren og sangeren (1908-1987). Denne svart-hvitt filmen, som var prisvinner ved Karlovy Vary, skildrer en begavet kvinne som ønsker å bevare sin kultur gjennom ord, og må betale en dyr pris for den beslutningen. Filmen vil være tilgjengelig i Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Ungarn, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal og Slovakia.

Nok en biografisk dokumentarfilm om fattige kunstneres kamp for tilværelsen er Mens tiden går i Shanghai av Uli Gaulke. Den er blitt beskrevet som en Buena Vista Social Clubsatt til Kina, denne tyske dokumentaren som dykker ned i historien til Shanghais Peace Old Jazz Band, et jazzband der medlemmene på mellom 65 og 87 år har kjempet hele livet mot Kinas mange undertrykkende ansikter, og lengter etter en internasjonal suksess som ligger rett rundt hjørnet. Filmen vil være tilgjengelig i Danmark, Frankrike, Irland, Italia, Norge, Spania, Sverige og Storbritannia.

Alderdom står også sentralt i en mer intim og personlig historie, fortalt i Forglemmegei av den tyske filmmakeren David Sievking. Regissøren maler et portrett av sin mor, som lider av Alzheimers, og konsekvensene noe slikt har på en familie ­– til og med en meget spesiell en som stammer fra åpne forhold formet under 60-årenes studentbevegelse. Filmen, som var prisvinner ved Locarno Critics Week, vil være tilgjengelig i Irland, Italia, Norge, Spania og Storbritannia.

60- og 70-tallet er også i søkelyset i Concerning Violence [Om Våld] av den svenske regissøren Göran Olsson. Med dens originale vinkling på afrikanske nasjonalistiske bevegelser og frigjøringsbevegelser gjennom den kontroversielle boka The Wretched of the Earth av Frantz Fanon, og en skarp analyse av de dehumaniserende følgene av kolonisering, er denne filmen én du bør se for å forstå arven etter hvit vestlig imperialisme, og lydsporet leses av ingen ringere enn Lauryn Hill. Dokumentaren, som hadde premiere på Berlinalen, vil være tilgjengelig for publikum i Belgia, Tyskland, Luxembourg, Nederland og Spania.

Nok et globalt emne behandles i Energized [Macht Energie] av den østeriske filmskaperen Hubert Canaval. Filmen stiller et vanskelig spørsmål: hvordan kan vi fortsette å bruke energi som kommer fra olje og gass uten å ødelegge våre omgivelser? En innsiktsfull dokumentar om energisektoren og dens forhold til klimaforandringene og framtida til vår planet. Publikum i Belgia, Danmark, Frankrike, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Spania, Sverige og Storbritannia vil få anledning til å se denne filmen.

Jordas framtid settes også under mikroskopet i Befolkningsveksten av den østeriske regissøren Werner Boote. Er verden overbefolket? Er forminskete ressurser, berg av giftig avfall, sult og klimaforandringer resultat av overbefolkning? Filmen, en smart og intelligent dokumentar som retter seg mot konsekvensene av befolkningsvekst, vil være tilgjengelig i Belgia, Finland, Irland, Italia, Nederland, Norge, Spania, Sverige og Storbritannia.

Og sluttelig: vitenskap er også brennpunktet i dokumentaren CERN av den østeriske filmskaperen Nikolaus Geyrhaulter. Regissøren kaster seg midt i kjernen og treffer folkene som skapte partikkelakseleratoren LHC, og forsøker å forstå meningen bak målet til det sveitsiske forskningssenteret, der vitenskapsmenn forsøker å gjenskape ikke mindre enn Big Bang. Filmen vil være tilgjengelig i Danmark, Finland, Tyskland, Norge, Spania, Sverige, og Storbritannia. 

Kommende samlinger offentliggjøres snart!

30. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube