Europeiske filmer om musikk: Walk this Ways topp 7

Musikk er en essensiell bestanddel i filmskaping, og dens kraft blir aller tydeligst når filmen dreier seg om musikk. Her er Walk this Ways seks førstevalg blant filmer som gir oss fortellingene om inspirerende musikere: 

Mens tiden går i Shanghai (dokumentar) av Uli Gaulke

Denne dokumentaren, regissert av Uli Gaulke (mannen/ bak Havanna Mi Amor, prisvinner og plukket til hovedprogrammene ved Cinema du Réel Festival, München Filmfestival og Sundance), forteller historien om «verdens eldste jazz-band» – Peace Old Jazz. Ved å følge bandets tur til Rotterdam og North Sea Jazz Festival, skildrer filmen kraften som ligger i å vie seg til musikk, til tross for kunstens undertrykkelse under Kinas kulturrevolusjon. Dette er en vakker suksesshistorie, med massevis av morsomme kulturbetingede misforståelser.  Mens tiden går i Shanghai slippes på strømmetjeneste 2. mai, i samlingen Dokumentarer fra hele verden

Mama Africa (dokumentar) av Mika Kaurismäki

Mama Africa er en dokumentar om Miriam Makeba – den første afrikanske musiker som oppnådde internasjonal superstjerne-status, og den første til å gi verden sør-afrikansk musikk. Hun ble tvunget ut i eksil på grunn av sin anti-apartheidmusikk, noe som ble hennes åpning til internasjonal suksess ­– hun sang for John F. Kennedy og Marlon Brando og opptrådde med Harry Belafonte og Nina Simone. Lenge før noen andre ble hun et symbol på sannhet og rettferdighet for alle undertrykkede folkegrupper. Mama Africa ble sluppet på strømmetjeneste på Walk this Way i fjor …og er fremdeles tilgjengelig!

Buena Vista Social Club (dokumentar) av Wim Wenders

Med mange likhetspunkter til Mens tiden går i Shanghai, er Buena Vista Social Club en film om aldrende kubanske musikere som gled ut i glemselen etter at Castro kom til makten i Cuba. Men nå hentes de ut av pensjonisttilværelsen av Ry Cooder, som reiser til Havanna for å samle disse musikerne. Fantastisk spill og makeløs musikk gjenreise musikernes karrierer – en musikk- og filmopplevelse du ikke vil gå glipp av.

Pop Redemption (spillefilm) av Martin Le Gall

Et svartmetall-band er i ferd med å splittes etter 15 år sammen. Underveis til en siste spillejobb på Hellfest, en fransk musikkfestival, setter et uheldig dødsfall i gang en rekke kalamiteter. Med sin blanding av komponenter fra «tredveårs-krisa»-filmer, road movies og filmer om vennskap, er Pop Redemption en fransk komedie som bør være obligatorisk for alle metalhoder.

Eden (spillefilm) av Mia Hansen-Løve

Eden er et fransk drama som følger Paul, en fransk DJ som gis æren for å ha skapt «fransk house», en sjanger innen fransk elektronika som ble populær på 90-tallet. Filmen, som utspiller seg over 20 år av livet til den parisiske DJ-en, er et tankefullt, melankolsk og elegant drama med elektronikaens verden som bakteppe.

Amy (dokumentar) av Asif Kapadia

Asif Kapadia gjenforteller på mesterlig måte Amy Winehouses liv gjennom hennes egne ord. Med tidligere usette arkivklipp og uhørte spor, viser denne dokumentaren personen bak stjernestatusen. Oscarvinneren (Beste dokumentar) hedrer en stor kunstner som, til tross for at hun bare rakk å gi ut to album, ble en av de fremste jazzmusikerne gjennom tidene. 

La Vie en Rose (spillefilm) av Olivier Dahan

Den dobbelte Oscarvinneren La Vie en Rose viser livshistorien til den franske sangeren Édith Piaf. Fra barndom til berømmelse, fra triumf til misere, fra Belleville til New York, med en fjetrende rolletolkning av Marion Cotillard, følger filmen det usedvanlige livet til «La Môme Piaf».

30. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube