Europeiske filmer om hukommelsestap og kraften i familie og kjærlighet

En liste med Europeiske filmer som følsomt skildrer måten hukommelsestap påvirker menneskers liv med sjelden intensitet:

Forglemmegei av David Sieveking (dokumentar, 2012, Tyskland)

Forglemmegeier en film om filmskaperens mor, som i likhet med millioner av andre i Tyskland lider av Alzheimers. David Sievkings foreldre tok del i studentbevegelsen på 60-tallet og hadde et åpent forhold, noe som settes på en prøve på dramatisk vis av sykdommen, der hele familien må håndtere uventede konflikter. Med humor og en oppsiktsvekkende åpenhet byr Forglemmegei, gjennom dens bruk av personlige arkiv og videodagbok, på et menneskelig blikk på Alzheimers, og måten den ødelegger familier. Filmen vant Critics Week Award ved Locarno Film Festival 2012, og slippes på strømmetjeneste 2. mai, som en del av samlingen Dokumentarer fra hele verden

Head Full of Honey av Til Schweiger (2014, Tyskland)

Vinneren av publikumsprisen ved  Deutscher Filmpreis 2015 ved å være årets mest innbringende film, Head Full of Honey [Honig im Kopf], er en øm fortelling full av kjærlighet og nærhet, som ser på det spesielle båndet mellom 11-åringem Tilda og bestefaren hennes Amandus, som er i ferd med å langsomt miste minnet. Når sønnen ikke lenger makter å håndtere Amandus, og vil sende ham til et sykehjem, gjør Tilda sitt beste for å forhindre at dette skjer.

A Second Childhood av Pupi Avati (2010, Italia)

A Second Childhood [Una sconfinata giovinezza] er fortellingen om et par og styrken i deres kjærlighet. Filmen følger Lino og Chicca. Lino lider av alvorlig hukommelsessvikt, som sakte men sikkert forverres og begynner å forstyrre deres daglige rutiner. Først bestemmer paret seg for å le av det hele, men problemet tar mer og mer plass helt til de får en diagnose – en degenerativ hjernelidelse som ødelegger hjernen hans. Filmen vant Special Nastro d'Argento ved Sindacato Nazionale Giornalisti Cinematografici Italiani i 2011 

Flore av Jean-Albert Lièvre (dokumentar, 2014, Frankrike)

Flore er en personlig dokumentar av Jean-Albert Lièvre, som konfronteres med morens Alzheimers sykdom. Mens han ser hvordan tilstanden hennes ubønnhørlig forverres, tar Lièvre med seg moren til et hus på Korsika, noe som blir et vendepunkt for begge. Filmen begynner som et videopptak på mobiltelfon av medisinenes negative effekt, og blir en emosjonell dokumentar om naturens kraft og veien tilbake til et liv. 

Iris av Richard Eyre (2001, Storbritannia, USA)

Oscarvinneren for Beste mannlige birolle og BAFTA-vinneren for Beste kvinnelige hovedrolle, Iris, skildrer på  vakkert vis den sanne historien om den livslange romansen mellom forfatteren Iris Murdoch og hennes mann John Bailey, fra studietiden og gjennom hennes kamp med Alzheimers. Filmens rollebesetning kan skilte med så kjente skuespillere som Judi Dench, Kate Winslet, Jim Broadbent og Hugh Bonneville.

30. april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube