Høyt elsket –høyt elskede kvinner– på Walk This Way

Walk This Way slipper den andre tittelen i sitt Premium Films-utvalg: et livlig, realistisk og verdig blikk på prostituertes kamp for tilværelsen i Marokko. Den marokkanske filmskaperen Nabil Ayouchs Høyt elsketkommer til Danmark, Finland og Norge den 16. mai, på Google Play og Amazon.

Høyt elsket, en bemerkelsesverdig merkestein i filmhistorien sør for Middelhavet, er en utildekket og presis fremstilling av virkeligheten til (et hvilket som helst) samfunn som holdes skjult og sensurert av nettopp dem som har skapt det. Prostitusjon er kjernen i denne høyst nødvendige filmen, et kontroversielt verk i dens hjemland – hovedrolleinnehaveren Loubna Abidar måtte faktisk flykte til Frankrike etter de ekstreme reaksjonene på denne fortellingen. Her lever Noha (Abidar), Randa (Asmaa Lazrak), Soukaina (Halima Karaouane), Hlima (Sara Elhamdi Elalaoui) og andre et livet med «kjærlighet til salgs». De er prostituerte: objekter for andres begjær, glimt av skjøda, kropper som blotter seg. Mens penger flyter over en rytme skapt av nytelse og ydmykelse, forsøker disse sterke kvinnene, fule av livsglede og samhørighet, verdige og fri i det riket der de regjerer, å overvinne volden i det marokkanske samfunnet, som utnytter dem samtidig som det fordømmer dem.

Nabil Ayouch – kjent for sin forrige, prisvinnende film God's Horses (2012) ­– beskriver alt dette i en særdeles ærbødig og subtil maner. «Gjennom filmen, mens tilskueren lever blant dem og deler deres mest intime øyeblikk, fra smerte til latter, lykkes Ayouch dyktig og følsomt i å tegne opp den tynne linjen mellom uavhengigheten og fremmedgjøringen til disse kvinnene, som er stappfulle av liv, og skildrer den blandingen av medlidenhet og respekt de fremkaller», sier Cineuropas Bénédicte Prot.

Filmen følger tett på slippet av den andre samlingen i 2016-utgaven av Walk This Way. «Dokumentarer fra hele verden»  gir publikum muligheten til å forstå verden litt bedre gjennom syv fengslende og kritikerroste dokumentarer – deriblant Göran Olssons Concerning Violence, Nikolaus Geyrhalters CERN og David Sievekings Forglemmegei – og har vært tilgjengelig siden 2. mai.

Kommende filmer offentligjøres snart!

14. mai 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube