Åtte filmer som kaster et blikk på verden eldste yrke

Lønnsforskjeller, fattigdom, drømmen om et bedre liv, få utsikter, eller bare seksuell nysgjerrighet – Walk This Way presenterer en liste med europeiske filmer som analyserer drivkreftene bak valget å gå inn i verdens eldste yrke:

Høyt elsket av Nabil Ayouch (Marokko, Frankrike) - 2015

Nabil Ayouchs Høyt elsket er en kontroversiell marokkansk film om fire kvinner som tjener til livets opphold som prostituerte. Filmens følsomme iscenesettelse viser hvordan det mannlige blikk («male gaze») kan redusere kvinner til objekter for begjær, og kvinners kamp for å overvinne dobbeltmoralen og ydmykelsene i det marokkanske samfunnet, som på en og samme tid utnytter og fordømmer dem. Spillefilmen har fått  følger i den virkelige verden: skuespilleren Loubna Abidar (nominert til Queer-palmen ved Cannesfestivalen i 2015) ble angrepet og tvunget til å flykte til Frankrike. Høyt elsket inngår i Premium Films-samlingen til Walk this Way, og vil være tilgjengelig på strømmetjeneste fra 16. mai.   

Bliss av Doris Dörrie (Tyskland) – 2012

Denne filmatiseringen av en novelle av Ferdinand von Schirach, Bliss, er en gripende kjærlighetshistorie mellom Irina (Alba Rohrwacher) og Kalle. De treffer hverandre i Berlin, byen Irina flyktet til etter at familien hennes ble drept og hun voldtatt i hennes krigsherjede hjemland. I Berlin jobber hun ulovlig som prostituert, mens hennes søken etter lykke stadig settes på prøve. Bliss inngår i Uventede kjærlighetshistorier-samlingen, og vil være tilgjengelig fra 27. juni.

House of Tolerance av Bertrand Bonello (Frankrike) - 2011

House of Tolerance, regissert av Bertrand Bonello (kjent for den biografiske filmen Saint Laurent), deltok i konkurranse ved filmfestivalen i Cannes i 2011. Filmen, som er satt til begynnelsen av det 20. århundre, skildrer et  parisisk bordell, der madammen behandler kvinnene som hennes egen eiendom, og der utgiftene er mye høyere enn inntektene så bordellet havner i tung gjeld. Problemene de står overfor (graviditet, avhengighet, fysiske overgrep) stilles side ved side med vennskapet og varmen mellom disse kvinnene, som alle deler den samme tro. 

PARADIS: Kjærlighet av Ulrich Seidl (Tyskland, Frankrike, Østerrike) - 2012

PARADIS: Kjærlighet (PARADISE: Love), som sammen med PARADIS: Tro og PARADIS: Håp utgjør en trilogi, kaster lys på mannlig prostitusjon, der europeiske kvinner, kjent som «sugar mamas», søker afrikanske gutter som selger kjærlighet for å tjene til livets opphold. Gjennom øynene til Teresa, en 50 år gammel østerisk kvinne som reiser til Kenya i søken etter kjærlighet og lykke, dykker publikum ned i de forferdelige realitetene globale ulikhet bringer med seg. 

A Man’s Job av Aleksi Salmenperä (Finland) - 2007

A Man’s Job er nok en film som ser på det sjeldent belyste temaet mannlig prostitusjon, og årsakene bak dette. Den forteller historien om den desperate Juha, som etter bare to timers arbeid ser at han har tjent like mye som han pleide å tjene på to dager i sin gamle jobb. Trebarnsfaren begynner å selge kroppen sin for å underholde familien. Filmen, en betraktning over mannens rolle i samfunnet og hans ansvar for familien, har mottatt en rekke nominasjoner og priser ved internasjonale filmfestivaler.

The immigrant av James Gray (USA, Frankrike) - 2013

The Immigrant, satt til 1921, følger Ewa Cybulski (Marion Cotillard) og søsteren Magda som seiler fra Polen til New York i jakten på et bedre liv. Når legene oppdager at Magda er syk blir de to kvinnene skilt fra hverandre og Ewa står igjen alene. Livet tar en uventet vending når hun presses inn i prostitusjon og den amerikanske drømmen blir en kamp for tilværelsen. Filmen var med i hovedkonkurransen i filmfestivalen i Cannes i 2013.

The Chosen Ones av David Pablos (Frankrike, Mexico) - 2015

Oppdaget av Un Certain Regard ved filmfestivalen i Cannes 2015, The Chosen Ones, følger ikke bare fortellingen til en 14-årig jente som presses inn i prostitusjon, men også den til en ung gutt som trenes av faren til å få unge jenter til å forelske seg i ham og narre dem inn i prostitusjon, så de hektes fast i en verden det er ekstremt vanskelig å komme seg ut av.  

A Call Girl av Damjan Kozole (Slovenia) - 2009

A Call Girl er en moderne fabel om prostitusjon, som avdekker grunnene som ligger bak et slikt valg i dagens samfunn. Filmen følger Alexandra (Nina Ivanisin), en småbyjente som studerer engelsk i Ljubljana. Hun er ambisiøs og har store planer for framtiden. Selvsagt vet ingen at prostitusjon er hennes hemmelige inntektskilde. Nina Ivanisin vant prisen for Beste kvinnelige skuespiller ved Les Arcs European Film Festival 2009. 

14. mai 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube