Fire selvbiografisk filmer fra Frankrike

Å skrive om ens eget liv er krevende, men ting blir enda mer kompliserte når du vil sette minnene dine foran kamera. Men franske filmskapere ser ut til å mestre  denne kunsten. Walk This Way gir deg et ypperlig utvalg med fire franskspråklige selvbiografiske filmer i alle slags størrelser og utforminger: spillefilm, dokumentar og animasjon.

Guillaume og guttene til bords av Guillaume Gallienne  (Frankrike, Belgia 2013, spillefilm)

Tilgjengelig på strømmetjeneste gjennom  Storfilmer-samlingen fra 11. juli

Med dens helt særegne fortellerstil og en fremragende rolletolkning av Guillaume Gallienne, som spiller både seg selv og sin mor, er dette en veldig personlig selvbiografisk film. Foruten oppvåkningen av egen seksualitet forteller filmen historien om en mann som må gå gjennom en rekke smertefulle erfaringer for å finne ut av hvem han faktisk er utenfor det bildet moren har skapt av ham, på en ekstremt morsom og hjerteskjærende måte. Filmen åpnet Quinzaine des Réalisateurs i Cannes i 2013 til bifall fra både publikum og kritikere. Den mottok fem Césarer (den franske filmprisen), deriblant Beste film, Beste spillefilmdebut, Beste filmatisering og Beste mannlige skuespiller.

Declaration of War av Valérie Donzelli (Frankrike, 2011, spillefilm)

Med regi av Valérie Donzelli, som også skrev manus og spilte hovedrollene sammen med Jérémie Elkaïm, er Declaration of War en modig og dypt personlig film om et ungt pars kamp for å redde sin sønn fra en ondartet hjernesvulst. Den er basert på virkelige hendelser i deres samliv som et ungt par som pleier sin kritisk syke sønn. Denne rørende spillefilmen, som ble hedret av kritikerne ved Kritikeruken i Cannes i 2014, kan skilte med ti priser (Gijón Palm Springs, Paris Cinema, Étoiles d'Or…), 11 nominasjoner (deriblant Cannes, César og Krystallgloben), er en film man ikke vil gå glipp av, som tar publikum med seg inn i manusforfatternes aller mest personlige erfaringer.

The Beaches of Agnès av Agnès Varda (Frankrike, 2008, dokumentar)

Denne dokumentaren er den makeløse filmskaperen Agnès Vardas selvbiografiske essay der hun feirer sine 80 år gjennom kamera, en reise i følelsenes eleganse og visuelt eksentriske minnebilder i det Varda drar tilbake til plasser fra sin fortid. Filmen er satt sammen av fotografier, arkivklipp og video, og selv om hun gir publikum en dyp innsikt i sitt liv stiller hun fler spørsmål enn hun gir svar. Filmen har mottatt tallrike priser og nominasjoner, deriblant César for Beste dokumentar, US National Society of Film Critics Awards for Beste Non-Fiction Film, og Perseverance-prisen fra Alliance of Women Film Journalists.

Approved for Adoption av Laurent Boileau og Jung (2012, Frankrike, Belgia, Sør-Korea, Sveits, animasjon)

Approved for Adoption er basert på en tegneserie av Jung som følger livet hans og reisen tilbake til Sør-Korea. På 1960-tallet ble nærmere 200 000 koreanske barn anbefalt for adopsjon til utlandet, ettersom de fleste av disse barna var – eller i det minste ble antatt å være – barn av blandete kjærlighetsforhold mellom vestlige soldater og koreanske kvinner. Jung var en av disse barna, og ble da han var fem adoptert av et belgisk par. Approved for Adoption er en sjarmerende reise inn i en personlig selvoppdagelse, og med to priser og en nominasjon fra Annecy, en Special Mention i Toronto og nominasjoner ved Magritte Awards og Melbourne International Film Festival er dette en film å få med seg, ikke bare for dem som elsker animasjon men for alle cinefile.

7. juli 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube