Seks filmer av den finske regissøren Mika Kaurismäki

Med sterke sosialpolitiske temaer, som utestengelse på grunn av klassetilhørighet, familierelasjoner og sosial urett, her er vårt utvalg av seks filmer av Mika Kaurismäki (Aki Kaurismäkis  eldre bror), en filmskaper som innledet en ny æra i finsk film:

The Girl King (2015, Finland, Tyskland, Sverige, Canada)

The Girl King er fortellingen om Sveriges dronning Kristina Augusta, en enestående og gåtefull ung kvinne som trosset tradisjoner og konservativ tankegang, og som ved å utfordre sin oppdragelse og konvensjonelle kjønnsroller forandret historiens gang. Dronning Kristina spilles av Malin Buska, som leverer en fengslende portrettering av den viljesterke unge monarken som er blitt et symbol på seksuell frigjøring og kvinners myndiggjøring.

Homecoming (2015, Finland)

Med Vesa-Matti Loiri (Road North – se lenger ned) og Armi Toivanen (21 Ways to Ruin a Marriage, tilgjengelig på strømmetjeneste som en del av Skandinavia-samlingen fra 2015) i hovedrollene, forteller Homecoming historien om Tiina, Tomi og deres goth-datter i det de forlater byens hektiske liv og flytter tilbake til Tiinas lille hjemby ved kysten. Men å skifte gir til et rolig liv er ikke like lett som man skulle tro.

Road North (2012, Finland)

Tilgjengelig på strømmetjeneste som en del av Comédies à la carte fra 5. september

Med en arthouse-filmskapers håndlag forteller Mika Kaurismäki en velkjent fortelling som rører publikum med sine troverdige rollefigurer og sitt vakre finske landskap.  Fortellingen dreier rundt en mann (spilt av Vesa-Matti Loiri, et finsk filmikon og en prisbedrysset legende), som etter 30 år vender hjem til sin sønn. I et forsøk på å bli bedre kjent reiser de avgårde på en roadtrip sammen. Med ingredienser som totalt kontrasterende karakterer, en stjålet bil og sjokkerende avsløringer er Road North en road movie med mørk komedie og evne til å berøre.

Mama Africa (2011, Finland, Tyskland, Sør-Afrika, Frankrike)

Tilgjengelig på strømmetjeneste som en del av Docs from around the world-samlingen fra 2015

Mama Africaer en dokumentar om Miriam Makeba, et utrolig menneske, som ble tvunget i eksil etter å ha gitt ut antiapartheid-musikk. Dette førte til at hun ble den første afrikanske musiker som oppnådde internasjonal anerkjennelse som superstjerne, i det hun brukte musikken til å kjempe mot rasisme og dermed ble et symbol for sannhet og rettferdighet for alle undertrykte folk, lenge før alle andre. I Mama Africa setter Kaurismäki søkelyset på hennes liv og musikk i et tidsspenn på 50 år.

Brothers (2011, Finland)

Brothers er løselig basert på Dostojevskijs Brødrene Karamasov: filmen følger et familietreff som rystes av at tre brødre med forskjellige mødre møtes for førte gang i deres felles fars 70 årsdag. Filmen tar publikum med på en stormfull reise, med smertefulle minner som dukker opp igjen, der tre mennesker knytter nye bånd, forent i å anklage deres skjødesløse far for deres egne nederlag. Et følelsesladet drama, fengslende i sin realisme og rollefigurenes sårbarhet.

The Clan – Tale of the Frogs (1984, Finland)

En gripende kjærlighetshistorie om to mennesker som forsøker å komme seg ut av familienes kriminelle tilbøyeligheter. Filmen følger unge Alex Sammako, som er fast bestemt på ikke følge i brødrenes fotspor og komme på kant med loven. Han finner tilflukt i kjærligheten til Mirja, som deler hans syn på verden og kommer fra en familie ikke ulik Alex'. Filmen viser makten ikke bare i kjærlighet, men i samfunnets fordommer og presset fra det sosiale miljøet du fødes inn i. Den er et gripende eksempel på Kaurismäkis betraktninger over sosial urettferdighet og klasseskille.

2. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube