9 filmer med Daniel Auteuil det er verdt å oppdage… eller gjenoppdage

En høyt elsket skuespiller med en imponerende liste med ikke mindre enn 87 filmer å skilte med, ved 66 års alder er Daniel Auteuil unektelig en av fransk films ledende personligheter. Med muligheten til å se ham igjen på strømmetjeneste fra 5. september i komedien Mellom venner, her er et tilbakeblikk på de viktigste filmene i denne kameleonske komikerens karriere.

Jean de Florette og Manon og kilden av Claude Berri (Frankrike, Italia, Sveits, 1986)

Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, Yves Montand og Emmanuel Béard spiller i filmene basert på forfatteren Marcel Pagnol trilogi om Ugolin og le Papet, to bønder i Provence på begynnelsen av det 20. århundre som trakter etter naboens tomt fordi den har en sjelden ressurs: en kilde. Auteuil vant en Cesar og en BAFTA for Beste skuespiller for  sin rolle som den klossete Ugolin.

Dronning Margot av Patrice Chéreau (Frankrike, Tyskland, Italia, 1994)

Filmen Dronning Margot, basert på romanen ved samme navn av Alexandre Dumas, er fortellingen om det upopulære politiske ekteskapet mellom to historiske skikkelser ved morgengryet av den protestantiske massakren under Bartolomeus-natten: den katolske Marguerite de Valois (Isabelle Adjani) og den katolske Henri de Valois og fremtidige kong Henry IV av Frankrike (Daniel Auteuil). Dette historiske dramaet vant to priser i Cannes i 1994 og fem Cesars i 1995.

Den åttende dagen av Jaco van Dormael (Belgia, Frankrike, Storbritannia, 1996)

Auteuil spiller Harry, en mann som vier all sin tid sitt arbeid inntil han møter George, som er psykisk funksjonshemmet og som lever i nået. Et fantastisk vennskap utvikler seg mellom de to mennene. Hovedrolleinnehaverne i denne filmen, Daniel Auteuil og Pascal Duquenne, vant prisen for Beste skuespiller ved Cannesfestivalen i 1996.

Piken på broen av Patrice Leconte (Frankrike, 1999)

«Du ser ut som en pike som skal til å gjøre noe dumt», sier Gabor mens han går bort til Adele, som skal til å hoppe fra en bro. Gabor er en knivkaster som trenger et mål… Takket være rollen Gabor, med Vanessa Paradis som motspiller, vant Daniel Auteuil den andre Cesar for Beste skuespiller i karrieren.

L'Adversaire av Nicole Garcia (Frankrike, Sveits, Spania, 2001)

I filmen basert på Emmanuel Carrières roman – som igjen er basert på en sann historie – spiller Auteuil tvangsløgneren Jean-Claude Roman som i Januar 1993 drepte hele familien og forsøkte men feilet i å begå selvmord. Likskuet avslørte at han faktisk ikke var lege, som han hadde påstått å være i 18 år.

Mellom fiender av Olivier Marchal (Frankrike, 2004)

Daniel Auteuil og Gérard Depardieu rir sammen igjen i denne thrilleren basert på en sann historie om to forhenværende venner, begge ledere av rivaliserende politiavdelinger, som i konkurranse om å være den som får en stor forfremmelse ikke stanser ved noe for å velte en gjeng farlige ranere.

Mellom venner av Olivier Baroux (Frankrike, 2015)

Richard, Gilles og Philippe har vært venner i en mannsalder. En sommer reiser de avsted med sine respektive partnere på cruise på en yacht. Men å leve oppå hverandre er ikke alltid lett: mellom latter og bekjennelser kommer  sorg og sjalusi opp til overflaten, særlig når det brygger opp til storm. Vil vennskapet deres tåle prøven? Noen store navn fra franske skjermer deler det maritime fengselet i denne komedien: sammen med Daniel Auteuil spiller Gérard Jugnot (The Chorus), François Berléand, Zabou Breitman, Mélanie Doutey og Isabelle Gélinas. Filmen vil være tilgjengelig på strømmetjeneste fra 5. september i Walk This Ways Comedies à la Carte-samling.

In the Name of my Daughter av Vincent Garenq (Frankrike, Tyskland 2016)

Også denne filmen er inspirert av en sann historie, den skildrer kampen til André Bamberski, en høytstående regnskapsfører som i 30 år jaktet på den Tyskland-baserte svigerfaren og mistenkte morderen til sin datter, som ble drept i 1982, så han skulle bli satt for retten i Frankrike.

2. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube