Fem umistelige uruguayanske filmer

Med utforsking av flyktningehverdag ved en strand stranda, hvordan dagliglivet i en liten landsby snus på hodet av pavens ankomst, eller en episk reise gjennom landet ut mot havet – her er en spektakulær mulighet til å oppdage Uruguay ­– vår liste av fem virkelig umistelige uruguayanske filmer:

Mr. Kaplan av Álvaro Brechner (2014 - Spania, Uruguay, Tyskland)

Tilgjengelig på strømmetjeneste fra 5. september som en del av Comedies à la Carte-samlingen

Med treffende bruk av Serge Gainsbourgs «SS in Uruguay» til tittelsekvensen og rulleteksten, følger Mr. Kaplan historien til Jacob Kaplan – en enkel jødisk mann som flyktet fra Europa til Uruguay på grunn av andre verdenskrig. 76 år gammel får han høre om en tysker som lusker rundt breddene av en strand i nærheten og bestemmer seg for å undersøke saken nærmere. Med en effektiv blanding av følelsesdybde og mørk humor er Mr. Kaplan en filosofisk komedie om å eldes. Alvaro Brechners forrige spillefilm, Bad Day to Go Fishing ble tatt ut til kritikeruken ved Cannes 2009, mens Mr. Kaplan ble tatt ut til Festival de Biarritz Amerique Latin,  Chicago International Film Festival og komediefilmfestivalen i Monte Carlo, og mottok syv priser fra den Uruguayanske Filmkritikerforeningen. 

Whisky av Juan Pablo Rebella og Pablo Stoll (2004 - Uruguay, Argentina, Tyskland, Spania)

Whiskyer en enestående, umistelig uruguayansk film med særdeles sterke skuespillerprestasjoner, som forteller en utrolig fintfølende og menneskelig historie. Den ser på det kompliserte brødreforholdet mellom den rike og vellykkede Hernan og broren Jacobo, som prøver å bevise sitt eget verd. Filmen er full av subtile gester og allegoriske scener, og er en følsom skildring av menneskers daglige kamp for å finne meningen med sitt eget liv. Filmen vant FIPRESCI-prisen under Un Certain Regard i Cannes 2014 og har mottatt priser ved tallrike andre filmfestivaler, deriblant Chicago, Thessaloniki, Havana og Tokyo. 

Gigante av Adrián Biniez (2009 - Uruguay, Argentina, Tyskland, Spania, Nederland)

Gigante er en fortelling som finner sted i hovedstaden i Uruguay, Montevideo, og som følger det monotone livet til Jara, en enslig og stille mann i tredveårene, som blir snudd på hodet når han forelsker seg i Julia. Gigante er en film med svært lite dialog, der den utforsker den altoppslukende kraften som ligger i voyeurisme. Selv om Jara er langt fra å bli farlig, er han en slående fremtoning med sin overbeskyttende tilbøyelighet og sin ensomhet. Filmen vant Sølvbjørnen ved Berlinalen 2009, Horizons-prisen ved San Sebastián, og mange fler.

The Pope’s Toilet av César Charlone og Enrique Fernandez (2007 - Uruguay, Brasil, Frankrike)

Denne filmen, regissert av filmfotografen bak City of God og The Constant Gardener, César Charline, utspiller seg i 1988 i Melo, en uruguaysk by ved grensen til Brasil som forbereder seg til ankomsten av pave Johannes Paul II. Fulle av entusiasme håper lokalbefolkningen på ikke bare en velsignelse men også en liten andel av materiell lykke.  The Pope’s Toilet er en glimrende film, et realistisk portrett av byen Melo og dens innbyggere som fungerer som en metafor for fattiges slit og deres etterstreb for å gjøre sitt beste for å overleve. Filmen ble tatt ut til Un Certain Regard-programmet ved Cannes 2007, i tillegg til filmfestivalene i San Sebastián og Sao Paolo.

Seawards Journey av Guillermo Casanova (2003 - Uruguay, Argentina)

Seawards Journey følger fem landsbybeboere som drar avsted på en reise for å se havet for første gang. Dette er en film om drømmer og vennskap, med enkel men slående vakker filmfotografi som viser fram skjønnheten i den Uruguayanske landsbygda, og Seawards Journey lykkes i høyeste grad i å la publikum en oppleve rollefigurenes varme og sårbarhet, noe som gjør den til en av den mest uforglemmelige innen uruguayansk film.  Filmen, som også var Uruguays kandidat til den 76. Oscarseremonien, har mottatt en rekke priser, deriblant fra den uruguayske Filmkritikerforeningen, og de latinamerikanske filmfestivalene Mar de Plata og Huelva.

2. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube