Fri og bedagelig : kollektiv, sofagriser, og latskap som livsprosjekt

29 år gamle Sebastien har bare ett mål i livet: å gjøre ingenting. Hans hrsont strekker seg ikke lenger enn sofaen sin. Han vil ikke leve livet sitt, bare reflektere over det. Men i vårt samfunn er det sånn atgjør du ingenting, er du ingenting, så han blir nødt til å gjøre… littegrann. Med sin skildring av en generasjon som stadig utsetter overgangen til voksenlivet, i en evigvarende sirkel mellom studier, lærlingeplasser og jobber som ikke fører noe sted, følger den franske regissøren Benjamin Guedj i filmen Fri og bedagelig Sebastien og de to han deler kollektiv med mens de forsøker å gjøre så lite som mulig. Noe som kanskje ikke er så sjeldent, men som sjelden skildres.

Tro mot tradisjonen etter generasjonskomediene på 90-tallet av Cédric Klapisch, som Good Old Daze eller Adresse Barcelona, men også deres amerikanske storebrødre (tenk på Clerks av Kevin Smith eller Slacker av Richard Linklater), gjør Fri og bedagelig, som utspiller seg i 2010, mesterlig bruk av ungdommelig entusiasme spilt opp mot de vedtatte verdiene i samtiden, arbeid, aspirasjoner og karriere. Tonen er lett og bekymringsløs, men den fleipete storylinen muliggjør en diskret utforsking av noen ganske så viktige spørsmål i vår tids europeiske samfunn, som å dele jobber og livet på kontor.

Filmen, som er basert på romanen Libre et assoupi av Romain Monnery, kan skilte med et særdeles funklende galleri av fremadstormende stjerner som by på et nytt og friskt nærvær, det være seg i sketsjer på TV-kanalen Canal+ eller på det store lerretet: Baptiste Lecaplain, Charlotte Le Bon og Félix Moati. Mens den kvinnelige skuespilleren fra Quebec er i startgropen av sin internasjonale karriere og har vært å se i Bastille Day av James Watkins og snart blir å se sammen med Christian Bale i The Promise av Terry George, har Félix Moati vunnet Cesar-prisen for Mest lovende skuespiller i 2013 for sin rolle i Pirate TV av Michel Leclerc og vant Jury’s Favourite-prisen ved Alpe d’Huez International Comedy Film Festival for sin rolletolkning i Fri og bedagelig

Sist men ikke minst blir den frydefulle birollen som den sprø saksbehandleren på arbeidskontoret, som er full av medmenneskelighet i møte med disse ungdommene som er mer late enn arbeidsløse, fyllt av Denis Podalydès (som tidligere har vært å se i komedien The Dandelions av Carine Tardieu, tilgjengelig på strømmetjeneste siden 2015).

Du kan se denne komedien, en ode til latskap, fra sofaaen på strømmetjeneste fra 5. september, sammen med syv andre Comedies à la carte

Fri og bedagelig– Trailer:

2. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube