Fem fantastiske filmer om barndom

Alle barndommer preges av viktige øyeblikk som senere i livet viser seg å være livsendrende erfaringer. Her er Walk this Ways top 5 filmer om barndom, fra forskjellige kanter av verden – fra Frankrike, via Kazakhstan til Etiopia.

Mamma Eller Pappa av Martin Bourboulon (2015, Frankrike)

Tilgjengelig fra 5. september som en del av the Comedies à la carte-samlingen

En uvanlig fortelling om familier og idéer om hva som utgjør et vellykket liv, der vi følger Florence (Marina Foïs) og Vincent Leroy (Laurent Laffite), som bestemmer seg for å skilles og gjør alt i sin makt for IKKE å få foreldreretten til sine tre barn ­– en humoristisk kontemplasjon over en ellers traumatisk og turbulent erfaring for både foreldre og barn. Mamma Eller Pappa vrir det sedvanlige plotet i familiefilmer, og bakenfor finner vi manusparet bak den franske hiten Det er bare fornavnet!? Filmen var en av de største kassasuksessene i Frankrike i 2015.

The Dandelions av Carine Tardieu (2012, Frankrike)

Allerede tilgjengelig på strømmetjenste som en del av 2015-samlingen av Comedies à la carte

Verden skjuler mange hemmeligheter som kan bli synlige for oss takket være ett spesielt møte. Det er dette som hender Rachel, en sjenert liten 9-åring, elsket av faren (Denis Podalydès) og undertrykt av moren (Agnès Jaoui). Alt forandres når hun møter Valérie, en fryktesløs jente på samme alder; sammen med henne åpner hun seg opp for livet, vitebegjæret hennes sprer sine vinger og hun våger å gi uttrykk for friheten i sin fantasi. Dette komedie-dramaet veksler mellom realisme og barndommens magiske verden, og tar med seeren på denne lille jentas reise, med spektakulære skuespillerprestasjoner av de to hovedrolleinnehaverne (Juliette Gombert og Anna Lemarchand) . 

Harmony Lessons av Emir Baigazin (2013, Kazakhstan, Tyskland, Frankrike)

Tilgjengelig på strømmetjeneste fra 28. november som en del av Prisvinnende Drama-samlingen

Harmony Lessons, regissert av Emir Baigazin, er en prisvinnende spillefilm som følger den kasakhstanske tenåringen Aslan – en ensom gutt som mobbes på den nye skolen og som planlegger hevn. Dette er en vakker fortelling om barndom og å bli voksen, den skildrer mobbingproblematikken med et enestående nærbilde av Aslans nære omgivelser og slående vakker filmfotografi av det kasakhstanske landskapet. Filmen ble plukket ut og hedret ved en rekke festivaler, deriblant Berlin internasjonale filmfestival, der den vant Sølvbjørnen for fremragende kunstnerisk prestasjon.

Det hvite båndet av Michael Haneke (2009, Østerrike, Tyskland, Frankrike, Italia)

Med sin filming i svart-hvitt vil denne mystiske og komplekse filmen gi deg gåsehud. Det hvite båndet utspiller seg i det landlige Tyskland i årene før første verdenskrig. Det strengt ordnede livet til innbyggerne i en spesiell landsby er ved å gå i knas som følge av en rekke foruroligende hendelser. Filmen kaster på mesterlig vis lys på ikke bare senere hendelser i Tyskland, men på det tyske folks oppdragelse, i det barndommen i filmen skildres med all dens brutale ubøyelige disiplin, derav filmens tittel der hvite bånd bæres av barna som tegn på renhet og uskyld. Blant en rekke andre priser vant det hvite båndet Gullpalmen i 2009, Golden Globe for Beste utenlandske film og ble nominert til to Oscarpriser.

Lamb av Yared Zeleke (2015, Etiopia, Frankrike, Tyskland, Norge, Qatar)

Lamb er den første etiopiske filmen som er blitt vist i Cannes. Filmen, et mesterverk av en debut av den unge regissøren Yared Zaleke, følger barndommen til Ephraim, en 12-åring som nylig har mistet sin mor og som overlates av faren til nære slektninger mens han reiser til byen for å finne en jobb og forsørge sønnen. Ephraim føler seg overlatt og ensom, og finner hjertevarme bare hos en sau som han behandler ikke bare som et kjæledyr med som en bestevenn som han planlegger sin flukt med. Med det slående vakre etiopiske landskapet som bakgrunn er dette en film som vil fengsle seeren med sitt filmfotografi og sin rørende fortelling. Lamb utforsker på spektakulært vis barndom i et land som sjelden sees på det hvite lerretet, og er derfor en film å se for alle filmelskere.

2. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube