Jacky i kvinnenes rike, «en romantisk komedie som setter spørsmålstegn ved fremtoninger»

I republikken Bubunne er det kvinnene som har makta og går i krig, mens mennene bærer slør og gjør husarbeid. Jacky har den samme drømmen som alle ungkarene i landet. å gifte seg med Obersten og få masse døtre med henne. Men når det inviteres til et stort ball for å finne en make til henne, tar ting en tørn til det verre for Jacky: allerede grovt utnyttet av stefamilien ser han nå drømmen gradvis glippe. Jacky Jacky i kvinnenes rike av fransk-syriske Riad Sattouf, som ble sluppet på franske kinoer tidlig i 2014, vil være tilgjengelig på strømmetjeneste i Europa i begynnelsen av september som en del av Comedies à la Carte-samlingen. Her er et tilbakeblikk på noen av hovedelementene i denne politisk ukorrekte komedien.

Jacky, fra Pascal Brutal til Askepott

Jacky i kvinnenes rike er basert på «en kort historie utgitt i 2005 i tegneserie-føljetongen Pascal Brutal (der helten er en macho-mann), og på Askepott», betror regissøren oss. «Som alle barn lurte jeg også på: hvorfor gjør ikke Askepott opprør mot familien,  som mishandler henne? Hvorfor, når hun endelig rømmer, forsøker hun likevel å gå på ballet sånn som alle andre? Hvorfor er det så mange jenter som står til disposisjon til en eneste Drømmeprinsen? Når jeg spurte alle disse spørsmålene, fikk jeg høre: fordi sånn er livet. Så jeg ville lage min egen versjon av Askepott.»

En 5 stjerners rollebesetning

Flere store stjerner i fransk film er med i filmen: ved siden av den fremadstormende Vincent Lacostei tittelrollen som Jacky, dukker Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac) og regissøren Michel Hazanavicius (Oscarvinneren The Artist) opp, i tillegg til Noémie Lvosvky, Anémone, Didier Bourdon og Valérie Bonneton (som spilte i Supercondriaque av Dany Boon, på strømmetjeneste i Comedies à la Carte-samlingen i 2015).

«Hvordan ville verden se ut for oss om vi byttet roller?»

Dette er spørsmålet Sattouf stiller seg i filmen, der menn, som er følsomme og forsiktige, blir hjemme og tildekker seg, mens kvinner gir ordre og fantaserer om dem, og ser dem som sexobjekter. «I filmen min er «tilsløringen» ikke annerledes enn en kjole», forklarer regissøren. «Den skiller kjønnene fra hverandre og skaper uniformitet. Dette er ikke noe eget for den muslimske verden! Det er en parallell til sosiale og juridiske organiseringer av mellommenneskelige relasjoner som finnes over hele verden. Det kalles patriarkatet, menns autoritet over kvinner. Det er temaet i min film.» Regissøren fortsetter: «Da jeg fikk ideen om å la rollefigurene bære slør, var målet å minimalisere deres virilitet. Kostymet gjør mannen underdanig. De tvinges til å forandre gester, til å bøye seg. Og ansiktene blir så veldig tydelige, det forandrer virkelig personligheten deres.»

En filmatisk verden

Jacky i kvinnenes rike er virkelig sin egen filmatiske verden, der et matriarkalsk diktatur skildres på forskjellige vis, deriblant kostymer, språk, alfabet og scenografi. «Viktige og autoritære ord settes i hunnkjønn. Det var viktig å vise hvordan kjønnsdominans opererer gjennom språk. Jeg ville også ha et spesifikt alfabet. Bubunne-alfabetet er kjennetegnet av uniformitet, voldelighet, en spesiell stemning», sier regissøren, og legger til at «jeg bestemte meg for å filme i Georgia fordi vi hadde behov for troverdig scenografi. Jeg ønsket at ting så så ekte ut som mulig. Landet har mange levninger etter kommunismen midt ute på landsbygda. Ideelt sett kunne jeg tenkt meg å filme i Nor-Korea.»

Riad Sattouf, en mann med mange talenter

Jacky i kvinnenes rike er Riad Sattoufs andre spillefilm, etter The French Kissers (Quinzaine des Réalisateurs i Cannes 2009, Cesar for Beste første spillefilm 2010). Men manusforfatteren/regissøren er først og fremst en tegneserieforfatter som har oppnådd mye ros fra både publikum og kritikere. Hans selvbiografiske serie L'Arabe du futur vant Fauve d'Or-prisen ved Seriefestivalen i Angoulême i 2015.

 Jacky i kvinnenes rike  - trailer:

2. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube