8 fremadstormende kvinnelige regissører du bør merke deg

Til tross for at mannlige regissører dominerer filmindustrien, har de siste par årene bydd på mange kvinnelige regissører som leverer fantastiske og suksessfulle filmer. Her er vår liste over åtte av de beste filmene med kvinnelig regissør: 

Reem KhericiParis for enhver pris (2013, Frankrike)

Tilgjengelig på strømmetjeneste fra 5. september som en del av Comedies à la carte-samlingen

Paris for enhver prisfølger Maya, en ung marokkansk stylist som er i ferd med å lande drømmejobben i et berømt parisisk motehus. Hun er endelig på nippet til å legge bak seg familiebakgrunnen fra arbeiderklassen i en marokkansk forstad, når en politikontroll avslører at visumet hennes er utløpt… Hun tvinges til å reise tilbake til det livet hun har forsøkt å unnslippe. Paris or Perish er et rørende komediedrama som reflekterer over det å knytte nye bånd med familien, tradisjon og klisjeer om innvandring. 

Clio Barnard  –The Selfish Giant (2013, Storbritannia)

The Selfish Giant er en moderne dannelsesfortelling om to 13-årige arbeiderklassevenner, hvis befatning med en lokal skraphandler får tragiske konsekvenser. Clio Barnard, som ble kåret til en av Varietys «10 Directors to Watch» i 2013, skaper et spektakulært og naturtro portrett av arbeiderklassen i britiske forsteder og utfordringene tenåringer må håndtere. Med storartede prestasjoner av Conner Chapman og Shaun Thomas  ble filmen plukket ut til en rekke festivaler, deriblant Cannes som en del av Quinzaine des Rélisateurs

Deniz Gamze Ergüven –Mustang (2015, Frankrike, Tyskland, Tyrkia)

Mustang hadde premiere på Quinzaine des Rélisateurs ved Cannesfestivalen i 2015, og enda mer overveldende suksess var i vente: LUX-prisen og Oscarnominasjon for Beste utenlandske film. Den tyrkisk-franske regissøren Deniz Gamze Ergüvens første spillefilm følger fem foreldreløse jenter med konservative verger som forandrer livene deres dramatisk etter å ha sett jentene i uskyldig lek med gutter – en virkelig gripende fortelling som viser sitasjonen til enkelte kvinner i Tyrkia.

Athina Rachel Tsangari –Chevalier (2015, Hellas)

Rachel Tsangari er en gresk filmskaper og projeksjonsdesigner som har fått mye oppmerksomhet etter at hun vant prisen for Beste film ved London Film Festival i 2015 for spillefilmen Chevalier, fortellingen om seks menn på fisketur som bestemmer seg for å starte en konkurranse som vil avgjøre hvem av dem som er sterkest ­– et nådeløst tragikomisk portrett av vår tids mannsrolle.

Anca Damian –The Magic Mountain (2015, Romania, Frankrike, Polen)

The Magic Mountain er en animert biografisk dokumentar av den rumenske regissøren Anca Damian som følger livet til Adam Jacek Winkler, en polsk flyktning som bor i Paris og som reiser til Afghanistan for å sloss mot Sovjet. Filmen mottok en Special Mention i hovedkonkurransen ved Karlovy Vary. Damian mottok også Europarådets Eurimages Audentia-pris for Beste kvinnelige regissør ved Istanbul  Filmfestival 2016.

Eliza Petkova –Zhaleika (2016, Tyskland, Bulgaria)

Eliza Petkovas filmdebut Zhaleika mottok en Special Mention i Generation 14 plus-programmet ved Berlinalen 2016. Filmen forteller historien om Lora, en tenårig jente som bor i en småby i Bulgaria der moderne og tradisjonelle verdier kolliderer – en følelsesladet dannelsesfortelling som er visuelt fengslende, detaljert og naturtro.

Sonja Prosenc –The Tree (2014, Slovenia, Italia)

Sonja Prosenc er en av Slovenias fremste unge regissører og har oppnådd anselig internasjonal anerkjennelse for sin første spillefilm, The Tree – Slovenias valg til Oscar 2016. The Tree er et gripende drama om en mor og hennes sønner som lever avsondret i sitt hjem og frykter verden utenfor. Filmen hadde verdenspremiere ved Karlovy Vary IFF i 2014 og var storvinner ved den slovenske filmfestivalen. 

Svetla Tsotsorkova –Thirst (2015, Bulgaria)

Vinneren av Gullrosen for Beste filmfotografi og Beste debut, i tillegg til Crossing Europe Audience Award for Beste spillefilm, Thirst, av den bulgarske regissøren Silvia Tsotsokorva, har så lang opplevd en oppsiktsvekkende suksess ved internasjonale filmfestivaler. Filmen er et nærblikk på en landsby med en upålitelig vannforsyning men en stor tørst etter kjærlighet ­­– en særdeles overbevisende og billedsterk første spillefilm.

2. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube