Den iranske skuespilleren Golshifteh Farahani i fem spillefilmer

Golshifteh Farahani er en iransk skuespiller bosatt i Paris, en forkjemper for kvinners rettigheter i den muslimske verden og vinner av en rekke internasjonale priser for Beste kvinnelige skuespiller. Hennes siste film, Jim Jarmuschs Paterson (2016, USA), der hun spilte sammen med Adam Driver, hadde premiere ved Cannes-festivalen i 2016 og vil få kinopremiere i oktober i år.

Har er våre topp fem blant Farahanis tidligere filmer:

Mitt kjære pepperland av Hiner Saleem (2013 - Frankrike, Tyskland)

Tilgjengelig på strømmetjeneste fra 26. september som en del av Premium Films-samlingen

Mitt kjære pepperland (My Sweet Pepperland)  er fortellingen om Baran, en kurdisk krigshelt fra frigjøringskampen, som nå er politisjef i en liten dal i det irakiske Kurdistan, på grensen mellom Tyrkia og Iran – et lovløst og forbrytersk område. Farahani spiller en ugift lærer som hjelper en jentegruppe som slåss for kvinners frihet å leve i skjul i  fjellene. Dramaet hadde premiere under Cannes-festivalens Un Certain Regard i 2013 og deltok ved en rekke festivaler, som Abu Dhabi, Cabourg og Chicago, og Farahani mottok en pris for Outstanding Performance ved Stony Brook Film Festival i 2014. Kurdisk film har fått en stemme med fantastiske regissører som Hiner Saleem, og My Sweet pepperland er en film som bør sees av alle filmelskere. 

The Patience Stone av Atiq Rahimi (2012 - Afghanistan, Frankrike, Tyskland, Storbritannia)

The Patience Stone, en spillefilm basert på en roman som vant Goncourt-prisen (Frankrikes viktigste litteraturpris) i 2008, er en skildring av et krigsherjet land og en kvinne som vokter over sin funksjonshemmede mann, som ble forlatt av sine jihadist-kamerater. Farahani spiller en hustru som samler mot til å konfrontere ektemannen, vinne friheten til å utrykke sine egne meninger og gjenoppdage kjærlighet, lyst og egenaktelse. Farahani vant prisen for Beste kvinnelige skuespiller ved filmfestivalene i Abu Dhabi og Gijón i 2012 for denne rollen.

About Elly av Asghar Farhadi (2009 - Iran, Frankrike)

About Elly er en film av oscarvinneren Asghar Farhadi, som byr på en diskret kritikk av det politiske og kulturelle livet i Iran. Den følger den mystiske forsvinningen av en barnehagelærer, som fører til en rekke åpenbarelser og ulykker  for hennes reisefølgesvenner, noe som truer alt de har kjær og setter vennskap og ekteskap på prøve. Farhadi vant Sølvbjørnen for Beste regi ved Berlinalen 2009.

Go Home av Jihane Chouaib (2015 - Frankrike, Sveits, Belgia)

Go Homeer en debutfilm med et selvbiografisk skjær av den libanesiske regissøren Jihane Chouaib. Filmen følger en kvinne (spilt av Golshifteh Farahani) som leter etter sannhet, rettferdighet og seg selv når hun reiser tilbake til Libanon, men oppdager at hun er en fremmed i eget land. Det eneste stedet hun kan kalle et hjem er et forlatt hus, der hun hjemsøkes av nærværet av bestefaren, som forsvant under borgerkrigen. En mystisk fortelling, der en ung kvinne ikke klarer å gi slipp på fortiden og fanges av sine egne smertefulle minner, som ble vist ved filmfestivalene i Busan og Dubai i 2015.

Two Friends av Louis Garrel (2015 - Frankrike)

Louis Garrels debutfilm, Two Friends, er et romantisk drama som setter vennskapets styrke på prøve, der Clément (Vincent Macaigne) og Abel (Louis Garrel) forelsker seg i den samme kvinnen: Mona (Farahani). Det de ikke vet er at hun må tilbake bak lås og slå hver kveld etter jobben. Denne rørende kjærlighetshistorien om svik, kjærlighet og blendverk hadde premiere ved Kritikeruken i Cannes i 2015.

23. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube