6 filmer med den britiske skuespilleren Toby Jones

Med et rollegalleri som spenner fra en lydtekniker til å ha spilt Hitchcock er Toby Jones en av de mest ikoniske og høyt elskede talent i britisk film. Her er en liste med våre favoritter blant denne internasjonalt anerkjente skuespillerens repertoar:

Den ridende virvelo av Peter Strickland (2012, Storbritannia)

Tilgjengelig på strømmetjeneste fra 3. oktober, som en del av Premium Films-samlingen

I Den ridende virvel  (Berberian Sound Studio)  spiller Toby Jones en naiv lydtekniker som tar en jobb med på italiensk skrekkfilm på 1970-tallet. Filmstudioet blir et fryktinngytende eksempel på at livet imiterer kunsten, der Jones’ rollefigur, fortapt i en spiral av gjenklanger, må konfrontere sine egne demoner. Filmen ble plukket ut til og belønnet ved en rekke festivaler, som Gerardmer, Locarno og Sitges. Peter Strickland og Toby Jones mottok utmerkelsene som henholdsvis Beste regissør og Beste skuespiller ved British Independent Film Awards. 

Leave to Remain av Bruce Goodison (2013, Storbritannia)

Leave to Remain er en film basert på de virkelige historiene til en gruppe av barn, satt sammen av den BAFTA-prisvinnende regissøren Bruce Goodison. Den tar for seg problemstillingen med asylsøkere i tenårene som ankommer Storbritannia uten foreldrene sine og som slåss for å lage seg et liv. Filmen henter rolletolkninger av rang fra virkelige flyktninger, som spiller hovedrollene med den internasjonalt anerkjente skuespilleren Toby Jones som støttespiller,  i rollen som Nigel, en omsorgsfull lærer ved et flyktningmottak i London. Filmen ble valgt ut til filmfestivalen i Toronto og BFI London Film Festival, og en rekke andre, og vant Beste ungdomsfilm ved BUFF internasjonale filmfestival I Sverige.

Marvellous av Julian Farino (2014, Storbritannia)

Marvellous er en virkelig inspirerende britisk TV-film. Toby Jones spiller Neil Baldwin, som man mener har lærevansker men som ikke lar dette stå i veien for å leve et lykkelig og rikt liv. Fra å bli med i sirkus til å bli legpredikant og komme med på dronningens julekortliste, Neils liv er bare fantastisk – «simply marvellous»! Toby Jones puster liv inn i dette dramaet med sin fenomenale rolletolkning. Filmen vant prisen for Beste enkeltstående drama ved BAFTA TV-prisen i 2015, og denne rollen ga Toby Jones nominasjonen til BAFTA TV-pris for Skuespiller i hovedrolle og prisen Golden FIPA ved Biarritz International Festival of Audiovisual Programmes.

The Girl av Julian Jarrold (2012, Storbritannia, Tyskland, Sør-Afrika, USA)

The Girl er et biografisk TV-drama der Toby Jones gjør en av sin karrieres beste prestasjoner i rollen som Alfred Hitchcock. Filmen følger den notoriske regissøren id et han, etter at Grace Kelly trekker seg tilbake, oppdager den amerikanske modellen og skuespilleren Tipi Hedren (spilt av Sienna Miller) og skyver henne ut i rampelyset. The Girl er fortellingen om deres turbulente relasjon, når Hitchcock blir besatt av sin stjerne. Både Toby Jones og Sienna Miller mottok nominasjoner til Golden Globe, Emmy og BAFTA prisen for sine rolletolkninger, og filmen ble utnevnt til Best Television Short-Form Drama av the Writers' Guild of Great Britain.

The Man Who Knew Infinity av Matt Brown (2015, Storbritannia)

The Man Who Knew Infinity er en biografisk film om Srinivasa Ramanujan, et selvlært matematisk geni fra India som sender sine teorem til cambridge-professoren G.H. Hardy, noe som etterhvert ender med at han reiser til Storbritannia. Filmen forteller den utrolige historien om en mann som er opphavet til noen av dette feltets met oppsiktsvekkende funn i det 20. århundre. Ramanujan spilles av Dev Patel (Slumdog Millionaire), og Toby Jones dukker opp i rollen som John Edensor Littlewood, det eneste vennlige mennesket Ramanujan møtte blant akademikerne i Cambridge. 

Dad’s Army av Oliver Parker (2016, Storbritannia)

Dad’s Army er en britisk krigskomedie, basert på fjernsynskomedien til BBC. I denne filmen gjør Toby Jones en utrolig sjarmerende og morsom rolletolkning der han spiller en av hovedrollene, Kaptein Mainwaring, som må håndtere ankomsten av en tysk spion – en uønsket gjest som tilfeldighetene vil ha det til at gjør sin entré samtidig som en inntagende journalist (spilt av Catherine Zeta-Jones) kommer til byen for å skrive om Mainwaring og hans trupp.

30. september 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube