Closer to the Moon: Rumenske Robin Hood-er

Det skjedde en dag i 1959 i Bucuresti: fire menn og en kvinne ranet en pansret bil som tilhørte Romanias Nasjonalbank, og stjal med seg enorme mengder penger. Da de ble fanget kom myndighetene i stuss: alle fem var medlemmer av Kommunistpartiet. Hva fikk dem til å stjele så mange pengesedler som var verdiløse utenfor Romania, og mens det ikke fantes noe å kjøpe som var verdifullt nok innenfor landets grenser?

Closer to the Moon av Nae Caranfil (en regissør kjent for den svært populære rumenske filmen Philanthropy, og hvis siste film, 6.9 on the Richter Scale, hadde premiere på Transilvania International Film Festival i Juni 2016), som ble filmet med engelsk tale, forsøker å vare på disse spørsmålene med en muntert stil.

Filmen Closer to the Moon, som er basert på en sann historie og er en av de dyreste produksjonene i rumensk film, har Mark Strong (Kingsman: The Secret Service, Sherlock Holmes) i en av hovedrollene som Max Rădoiu, en politibefal som er lei av systemet han har vært med på å bygge. Som et medlem av det jødiske samfunnet er han enda mer misfornøyd med kommunistpartiets tendenser til religiøs rensing. Sammen med vennene Alice (Vera Farmiga), en statsviter, Iorgu (Christian McKay), en historieprofessor, Dumi (Tim Plester), en rakettforsker, og Răzvan (Joe Armstrong), en respektert journalist, planlegger Rădoiu ranet i detalj, noe Caranfil viser med fyldige flashbacks.

Heltene kaller seg selv rumenske Robin Hood-er, og det er nettopp det de er, men det de egentlig stjeler fra det allmektige kommunistpartiet og gir til resten av landet er ikke penger, men håp. Det er lett å forstå frustrasjonen til lederne i det hemmelige politiet Securitate når pengene blir stjålet, ettersom en av de videst propagerte fordelene ved kommunismen var fraværet av kriminalitet i samfunnet. Men den mest interessante, absurde og til og med surrealistiske delen av denne historien er at etter at de fem var arrestert tvang Securitate dem til å gjenskape ranet foran kamera, så man kunne lage en propagandafilm å vise overalt i landet.

Tragikomedien Closer to the Moon vil være mulig å oppdage på strømmetjeneste fra 17. oktober, som en del av vår This is War-antologi.

Kilde: Cineuropa

14. oktober 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube