Fem filmer du må se som skildrer krigsforbrytelser

Å lukke øynene visker ikke bort forbrytelser. Derfor er det nødvendig å lytte til og oppleve fortellingene til de mange ofrene og deres forfedre. Her er en liste over filmer med skildringer av krigsforbrytelser som Walk This Way anser som viktige filmopplevelser.

The Gate av Régis Wargnier (2014, Frankrike, Belgia, Kambodsja)

wtw-le-temps-des-aveux

Tilgjengelig fra 17. oktober som en del avThis is War-samlingen

Filmen, regissert av Oscar-vinneren Régis Wargnier (Indochine), er basert på en sann historie som gransker folkemordet som ble begått av Røde Khmer  i Kambodsja. Dette er en dyptloddende studie i denne mørke perioden i  Kambodias historie, sett gjennom øynene til en fransk antropolog (spilt av  Raphaël Personnaz), møter en tidligere leder i Røde Khmer om igjen etter at denne er arrestert for forbrytelser mot menneskeheten.

Sauls sønn av László Nemes (2015, Ungarn)

wtw-le-fils-de-saul

Filmen følger to dager i livet til en ungarsk fange som jobber som medlem av Sonderkommando ved et av krematoriene i Auschwitz. Når han ser liket  til en gutt han tror er sin sønn, bestemmer han seg for å gjøre det umulige: å få liket i sikkerhet og finne en rabbi som kan begrave det. Sauls sønn, som vant Oscar for Beste utenlandske film, er en unik film på mange vis: fra plottet som velger en helt ny synsvinkel på det tilsynelatende uttømte temaet Holocaust, til dens fengslende kinematografi, som nesten utelukkende hviler på nærbilder.

Min tyske venn (My German Friend) av Jeanine Meerapfel (2012, Tyskland, Argentina)

wtw-my-german-friend-2

Tilgjengelig fra 17. oktober som en del avThis is War-samlingen

Filmen følger Sulamit, datter av tysk-jødiske flyktninger i Argentina, som er nær venn med Friedrich, sønn av tyske nazistiske flyktninger. De blir vitne til turbulente tider i Argentina, og vel hjemme i Tyskland involveres de i de politiske kampene av 1968. Friedrich, som alltid har tatt avstand fra farens nazistiske fortid, bestemmer seg for tilbake til Argentina for å kjempe mot det militære regimet. Filmen er en studie over 60-talets internasjonale politiske scene, kombinert med en vakker kjærlighetshistorie mellom to mennesker som ikke er redde for å stå for det de tror på.

Hotel Rwanda av Terry George (2004, Storbritannia, Sør-Afrika, Italia)

wtw-hotel-rwanda

Hotel Rwanda, som er basert på en sann historie, ble nominert til tre Oscar-priser, og med en rekke andre nominasjoner og priser er den blitt en av de mest kritikerroste filmer som skildrer urett og menneskers lidelser. filmen følger fortellingen til Paul Rusesabagina, som driver et av de mest luksuriøse hotellene i Rwandas hovedstad der over tusen Tutsier søker tilflukt under deres kamp mot Hutu-militsen.

As If I Am Not There av Juanita Wilson (2010, Irland)

wtw-as-if-i-am-not-there

Filmen er basert på Slavenka Drakulićs roman fra 1999, som tar for seg krigsvoldtekt i Bosnia-krigen på tidlig 90-tall. Fortellingen dreier rundt Samira (Natasa Petrovic), en skolelærer som blir offer for gjentatt seksuell vold under den etniske rensingen som herjer gjennom landet. Dette gripende dramaet, med noen scener som er veldig vonde å se,  er et viktig vitnesbyrd om kvinners lidelser og kamp for rettferd. Filmen ble hedret ved en rekke festivaler, deriblant Palm Springs, Istanbul, Phoenix og Seattle, og mottok de viktigste prisene (Beste regi, Beste film) ved Irish Film and Television Awards.

14. oktober 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube