Harmony Lessons, eller disiplinens iskalde ansikt

Med Harmony Lessons gir Emir Baigazin oss et fullkomment mesterstykke med usedvanlig intelligens og utførelse. Med 17 filmpriser å vise til, deriblant Sølvbjørnen for Fremragende kunstnerisk bidrag ved Berlinalen 2013 og Special Jury Mention ved Tribeca, har denne samproduksjonen mellom Tyskland, Frankrike og Kazakhstan sannelig fortjent sin plass i Walk this Ways Award Winning Dramas-samling, og vil være tilgjengelig på strømmetjeneste fra 28. november.

Skjønnheten i bildene i Harmony Lessons, som gjør inntrykk fra første scene, gjenspeiles i det rolige ansiktet til filmens unge hovedkarakter, Aslan, en ensom og stille gutt som gjemmer seg i en nøyaktig verden bestående av insekter, som han nesten vitenskapelig utsetter for eksperimenter, og gjentatte renselser for å vaske vekk skolekameratenes mobbing, som har gjort ham til en utstøtt.

Det flytende element er overalt tilstede her, ikke bare på grunn av dets rensende karakter (Aslan drikker også som om i tvangshandling hele mugger friskt vann), men også fordi det bringer i mente det besudlede og onde, som urin på glass, oppkast, og også blod, som helt fra begynnelsen av filmen flommer fra den unge heltens upåvirkelige hånd når han kutter strupen på en geit.

Filmens estetiske aspekt bidrar, som seg hør og bør, til å forsterke et fullkomment formulert budskap om den disiplinen som Aslan, og de andre skolebarna, underlegges. Uniformer, herskere som uten nåde pisker alt som er malplassert, undervisningstimer med robotliknende lærere: alt er ment å bidra til å inneslutte mennesket, å forberede barna på et samfunn som ikke vil gjøre dem noen tjenester.

Det er ikke til å undres over at Aslans skole er som et mikrokosmos der hele det Kasakhstanske samfunnets dynamikk kan gjenfinnes: små mafialignende bosser, som tvinger sine tiender og atavismer på alle de andre barna (for å hjelpe sine  fengslede foreldre, siden mange av dem, sier de, selv snart vil være bak lås og slå), religion, enkeltmennesker som gjør seg selv usynlige for å overleve, siden de ikke egentlig skulle kunne bestå, i ordets darwinistiske betydning…

Harmony Lessons skildrer et univers som er foruroligende i sin kulde og brutalitet, en verden der det eneste smilet man ser på barns ansikt er et grusomt glis. Barndom er bare en skygge som vi ser for oss i drømmene våre.

Kilde: Cineuropa

Harmony Lessons – Trailer:

24. november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube