Macondo, little big man...

Sudabeh Mortezai utforsker et fattig men fargerikt nabolag i Wien, der innbyggerne er politiske asylsøkere. På strømmetjeneste fra 28. november

Den Østeriske filmen Macondo av Sudabeh Mortezai, som hadde premiere på Berlinalen og ble plukket til en rekke andre festivaler, som London, Seattle og Hong Kong, tar for seg temaet barndom som, på en eller annen måte, har blitt frastjålet deler av sin uskyld.

Hovedkarakteren er en gutt på rundt ti år, som vi følger på kloss hold gjennom hele filmen, og som er tynget ned av en masse ansvar – ikke fordi moren (Kheda Gazieva) har overdratt dem til ham, men hun jobber til sent på kveld og stoler på at sønnen, Ramasan (Ramasan Minkailov), passer på sine to yngre søsken og gjør husholdningens innkjøp. Siden hun ennå ikke snakker noe særlig tysk tar hun ham også med seg for å håndtere alle de administrative prosessene som kreves for asylsøknaden deres, og får ham til å oversette alt til tsjetsjensk.

Faren er borte (han døde en heltedød i kampene med russerne), og her blir den unge guttens søken naturlig fokusert på den fraværende farsfiguren. Han påtar seg spontant noen av de oppdragene som hører til rollen hans – som ung muslim holder han øye med moren like mye som sine små søstre, og han oppmuntres til å gjøre det av andre tsjetsjenere i den utrolige flyktningbosetningen Macondo (i Wiens Simmering-distrikt) – men så snart karakteren som kalles Isa (Aslan Elbiev) dukker opp, fyller denne naturlig et åpenbart og generelt tomrom. Isa kjente guttens far, og først later det til at han vil gi Ramasan klokken faren hadde lagt til side for sønnen, men Isa begynner snart å by på egne råd og praktisk altmuligmannskunnskap, i tillegg til sin egen kniv, i det han fyller den unge guttens lengsel etter en håndfast mannlig rollemodell.

Selv om Ramasan helt tydelig blomstrer opp takket være dette, skaper det en indre konflikt i ham som uttrykkes i stillhet når han ser på de strenge bildene av faren som han savner så dypt, eller stirrer under mørke øyenbryn på moren som for en gangs skyld har blitt med på en svært anstendig dans, med et blikk man sjelden ser i et barns ansikt og som viser denne unge skuespillerens kaliber.

Macondo er del av Walk this Ways Award Winning Dramas-samling og vil være tilgjengelig på strømmetjeneste fra 28. november.

Kilde: Cineuropa

Macondo – Trailer:

24. november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube