Syv knallbra filmer om å mestre sykdom

I det de forsøker å mestre eller lære seg å leve med sykdom, konfrontere mennesker det de frykter mest og gjenoppdager seg selv. Her er Walk this Ways toppvalg av syv filmer om enkeltmenneskers utrolige reiser når de står ansikt til ansikt med den største utfordringen i livet:

Jenta med ni parykker av Marc Rothemund (2013, Tyskland, Belgia)

Tilgjengelig på strømmetjeneste fra 28. november som del av Award Winning Dramas-samlingen

En film om Sophie (spilt av den populære tyske skuespilleren Lisa Tomaschewsky), en jente som akkurat har begynt å  studere når hun får kreftdiagnosen. Hennes verden snus på hodet, men hun griper muligheten til å vise at hun er en fighter som ikke vil la sykdommen hindre henne i å leve livet til fulle. Filmen er basert på  Sophie Van Der Taps internasjonale bestselger, adaptert av Marc Rothemund, som vant Sølvbjørnen ved Berlinalen

Fasten Your Seatbelts av Ferzan Ozpetek (2014, Italia)

Tilgjengelig på strømmetjeneste siden 27. juni, som en del av Uventede kjærlighetshistorier-samlingen

Fasten Your Seatbelts  er en italiensk dramakomedie; en intrikat fortelling om mellommenneskelige forhold; en rørende romantisk komedie som utforsker moderne seksualitet og lidenskap. Når Elena, filmens hovedperson, oppdager at hun har brystkreft, blir det satt spørsmålstegn ved alles liv og personlige overbevisninger . En må-se film med fem filmpriser og 20 nominasjoner, og med de fremadstormende stjernene Kasia Smutniak (Perfect Strangers, From Paris with Love) og Francesco Arca i hovedrollene.

De urørlige av Olivier Nakache og Eric Toledano (2011, Frankrike)

De urørlige, en av de aller mest suksessfulle nye franske filmer, er uten tvil blant det beste av moderne europeisk dramakomedie. Filmen følger en aristokrat som er lammet fra halsen og ned, som hyrer inn en ung mann fra Paris' forsteder som pleier. Med utsøkte rolletolkninger av François Cluzet og Omar Sy er kjemien mellom de to på lerretet helt hypnotisk. De urørlige handler ikke om å mestre en sykdom, den handler om et spesielt vennskap som gir tilbake glede og latter til et menneske som for lengst har glemt hva det vil si å være lykkelig. Den handler om å gjenoppdage seg selv og nyte livet igjen.

Philadelphia av Jonathan Demme (1993, USA)

Philadelphia er en amerikansk 90-talls film, blant de første som tok for seg fordommene mot HIV og homofobi. Filmen følger en mann, Andrew Beckett, som er advokat i et stort forretningsjuridisk advokatselskap. Når selskapet oppdager at han har AIDS får han sparken. Andrew hyrer en ubetydelig, homofob advokat som er den eneste som er villig til å være talsmann i et søksmål om urettmessig oppsigelse. Med stjernene Tom Hanks og Denzel Washington i hovedrollene, med to Oscars, en Golden Globe og en Sølvbjørn, er Philadelphia blitt en klassiker, obligatorisk for filmelskere.

Blind av Tamar Van Den Dop (2007, Belgia, Nederland)

Denne filmen har et noe spesielt plot: de to hovedpersonene har levd med sykdom lenge, men vil likevel ikke akseptere den. Ruben (Joren Seldeslachts) er en ensom ung mann som mistet synet i barndommen, mens Marie (Halina Reijn) er en albinokvinne som er redd og usikker. Begge har en lidenskap for bøker, og Rubens mor hyrer Marie til å lese for sønnen. En film om kjærlighetens kraft, som svare på spørsmålet om hvorvidt kjærligheten forblir blind hvis mannen får synet tilbake. Filmen som ble skrevet og regissert av den kvinnelige nederlandske filmskaperen Tamar Van Den Dop hadde premiere ved filmfestivalen i Toronto.

Aaltra av Benoît Delépine, Gustave Kervern (2004, Belgia, Frankrike)

En virkelig indie-skatt, dette: Aaltra er en utrolig, ukonvensjonell film, en komedie om to personer med lammelser, filmet i svart hvitt i lange, slående vakre sekvenser. Filmen følger rivaliseringen mellom to naboer som etter en rekke tragikomiske konsekvenser ender opp sammen på sykehuset, begge lammet i beina. Filmen er skrevet og regissert av to franske komikere, Benoît Delépine og Gustave de Kervern, som også spiller hovedrollene. En perle for europeiske filmelskere, vinner av FIPRESCI i London, Beste skuespiller i Puchon og Publikumsprisen ved Transilvania Film Festival.

Try to Remember av Zabou Breitman (2001, Frankrike)

Try to Remember er en film om en kvinne i 30-åra som begynner å vise de første symptomene på Alzheimer, en sykdom moren hennes nylig døde av. Hun drar til en klinikk, der hun møter en mann som er traumatisert etter en bilulykke der hustruen og barna ble drept. En film om personlige tragedier og evnen til å elske igjen og begynne livet igjen fra bunnen av, som vant Cesar for Beste spillefilmdebut, Beste kvinnelige skuespiller og Beste mannlige skuespiller i birolle.

24. november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube