Seks dannelsesfilmer du må få med deg

Overgangen fra barn til voksen er aldri lett. Her er Walk This Ways toppliste over europeiske dannelsesfilmer du må få med deg:

In Bloom av Nana Ekvtimishvili og Simon Groß (2013, Georgia, Tyskland, Frankrike)

Tilgjengelig fra 28. november som en del av Award Winning Dramas-samlingen

In Bloom, en mesterlig representant for den georgiske filmscenen, utspiller seg i Georgias hovedstad Tbilisi i 1992, rett etter at landet gjenvant sin uavhengighet. Filmen følger vennene Eka og Natia som ønsker å legge barndommen bak seg og flykte bort fra familielivene, som hemmer dem med sine samfunnsstyrte skikker. In Bloom er en vakker skildring av en tenåringsjente som ønsker å ta kontrollen over livet sitt, og den berikes av de slående vakre bildene til European film Awards-vinneren Oleg Mutu (4 måneder, 3 uker og 2 dager av Cristian Mungiu; In the Fog av Sergei Loznitsa…). In Bloom ble plukket ut til og prisbelønnet ved en rekke filmfestivaler over hele verden, deriblant Berlin, Hong Kong og Paris.

Mor, jeg elsker deg av Jānis Nords (2013, Latvia)

Tilgjengelig fra 28.november som en del av Award Winning Dramas-samlingen

Med premiere ved Berlinalen 2013 – der den vant juryens Grand Prix for Beste spillefilm i Generation K Plus program  –  og valgt som Latvias kandidat til Oscar for Beste utenlandske film 2014, er Mor, jeg elsker degen dannelsesfilm som fortelles helt og holdent fra synsvinkelen til Raimonds, en ung gutt som har et komplisert forhold til sin mor. Etter at en løgn ser ut til å vokse seg forbi all kontroll må Raimonds ut på gatene i Riga og gjenoppbygge det brudne livet de lever sammen.

Macondo av Sudabeh Mortezai (2014, Østerrike)

Tilgjengelig fra 28. november som en del av Award Winning Dramas-samlingen

Macondo er en film knyttet til den nåværende situasjonen i Europa, i det den viser et barns komplekse og menneskelige syn på flyktningsproblematikken. Filmen handler om 11 år gamle Ramasan, en flyktning fra Tsjetsjenia som bor i Macondo – et multietnisk nabolag i Wiens industrialiserte forsteder, som passer på moren og sine to yngre søstre. Livet hans snus på hodet når en venn av hans avdøde far dukker opp. Med en fremragende rolletolkning av by Ramasan Minkailov, ble Macondo valgt ut til blant andre film festivalene i Berlin, Hong Kong, London og Seattle.

Jitters av Baldvin Zophoníasson (2010, Island)

Jitters er en nydelig skrevet dannelsesfortelling, som utforsker det innviklede forholdet mellom foreldre og tenåringer og seksuell oppvåkning. Den følger en 16 år gammel islandsk gutts første kyss med en annen gutt, som gir ham «jitters» –sommerfugler i magen – en følelse han ikke kan overse. Jitters er en dypt rørende spillefilm som greier å fange forvirringen og den begeistrede spenningen i puberteten. Filmen vant priser ved Kristiansand internasjonale Barnefilmfestival og Islands Eddapris.

Min lille søster av Sanna Lenken (2015, Sverige, Tyskland)

Min lille søster er et drama om spiseforstyrrelser, basert på regissøren Sanna Lenkens  egne erfaringer. Den følger Stella, som entrer pubertetens verden med sin eldre søster Katja som rollemodell og inspirasjon. Livet hennes snus på hodet når hun oppdager at Katja skjuler en spiseforstyrrelse. En fortelling om sjalusi, kjærlighet og svik, og en strålende debut av den svenske manusforfatteren og regissøren som utforsker hva det vil si å vokse opp som jente og bli dømt ut fra hvordan du ser ut og ikke hvem du er. Filmen vant Krystallbjørnen og en Special Mention ved Berlinalen og priser ved festivalene i Gøteborg, Galway og Lecce.

Mustang av Deniz Gamze Ergüven (2015, Frankrike, Tyskland, Tyrkia, Qatar)

Mustang, som ble nominert til Oscar for Beste utenlandske film og kan skilte med 39 andre priser og 48 nominasjoner, er en av de beste filmene fra 2015. Den følger fem foreldreløse søstre som vokser opp i det konservative og patriarkalske landlige Nord-Tyrkia. Når man oppdager dem i en uskyldig lek med noen gutter på en strand, tar de sjokkerte vergene deres kontroll over deres skjebne , gjør om hjemmet deres til et fengsel og arrangerer tvangsekteskap for dem. En vakker skildring av fem jenters overgang fra barn til voksen som formes av deres felles trang til frihet.

24. november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube