Intervju: Malgorzata Szumowska, regissøren av Kropp

I Kropp (Body) , som slippes på strømmetjeneste fra 28. november som en del av Award Winning Dramas-samlingen til Walk This Way, utforsker den polske regissøren Malgorzata Szumowska hvordan mennesker kan bruke sine egne kropper for å flykte fra virkeligheten.

Janusz (Janusz Gajos) bekymrer seg for at Olga (Justyna Suwala), hans datter, kan forsøke å skade seg selv gjennom sin anoreksi. Begge er fremdeles i sorg etter moren til Olgas død. Janusz finner Anna (Maja Ostaszewska), en psykiater som hevder at hun kan kommunisere med folks avdøde kjære, og Olga begynner i behandling hos henne. Men Anna bearbeider samtidig sitt eget tap på en uvanlig måte.

Filmen betraktes som en mørk komedie – en feelgood-film med svært alvorlige tema som kroppslige hang-ups og besettelser, og som ga regissøren Sølvbjørnen ved Berlinalen 2015 for Beste regi. Og hun har også nytt enorm suksess på hjemmebane, med fire priser ved de nasjonale polske filmprisene.

Cineuropa satte seg ned med Malgorzata Szumowska for å snakke m filmens viktigste aspekter.

UTGANGSPUNKTET

«I begynnelsen tenkte vi på å lage en film utelukkende om anoreksi, men det var veldig lukket. En slik film ville muligens bli brutal og vanskelig å forstå. Det som satt igjen var en sterk interesse for den menneskelige kroppen, og menneskers forhold til døde kropper. Anna er på leting etter noe mer enn den fysiske kroppen – den åndelige kroppen. Faktisk var tittelen ment å være «Sjel», men det endte med «Kropp». Som er mye mindre pretensiøst.»

KARAKTERENE

«Anna respekter kroppen sin fordi hun på en måte er blitt utdannet. Men samtidig bryr hun seg ikke om den i en seksuell forstand. Hun er ikke åpen for sin egen kropp seksuelt, hun legger arbeidet sitt inn i kroppen. Det er hennes eneste lidenskap. Dessuten lever alle rollefigurene i en verden full av illusjoner og besettelser. For eksempel klarer Janusz bare være på jobben, fordi han ikke vet hvordan han skal håndtere datterens utdanning, mens datteren bare klarer å konsentrere seg om å spise eller ikke spise. De skaper alle sin egen lidelse for å unnslippe virkeligheten, og til syvende og sist må de møte hverandre ansikt til ansikt, og oppdage noe de har oversett hele denne tiden.»

SVART HUMOR

«I begynnelsen ønsket vi å lage den morsom, ikke bare morsom, men en blanding av mørk komedie og drama. Men på de første polske lukkede visningene likte ikke publikum det. Vi var skuffet. Men europeiske publikummere likte det og så den som en komedie. Vi forsto det sånn da at vi befant oss i midten.»

SOSIAL BAKGRUNN

«Jeg ønsket å skildre en del av det polske samfunnet. Det er essensielt for film. Warszawa er ikke en sånn by som har en hipster-bydel, en overklasse-bydel og en fattig bydel. Den er en post-kommunistisk by, både stygg og vakker, der alt er blandet sammen. Jeg måtte vise det i Kropp. Å bare vise overklassedelen av Polen ville ikke være ærlig.»

ÅNDER

«Polske folk tror faktisk på gjenferd. Jeg gjør ikke, men det er mange som gjør det. Selv mange av mine venner gjør det. Men jeg må si at jeg virkelig respekterer det. Det er en eldgammel tradisjon. Selv i byene tror folk på gjenferd. Jeg gjør ikke narr av det. Det kan beskytte deg, og hjelpe deg med å møte virkeligheten og håndtere din spiritualitet.»

 

24. november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube