Syv filmer som hjelper oss å forstå globalisering

Den verden vi lever i beveger seg så raskt at det er vanskelig å stanse og stirre for å forstå det viktigste fenomenet som definerer den: globalisering. De følgende syv filmene byr på noen perspektiver på de store spørsmålene i vår tid, som intens kulturutveksling, politiske konflikter, et overdrevet forbrukssamfunn og de miljømessige risikofaktorene ved en globalisert verden.

Global Player av Hannes Stöhr (2013, Tyskland)

Tilgjengelig fra 28. november som en del av vår Award Winning Dramas-samling

Filmen, med Christoph Bach, Walter Schultheiß og Inka Friedrich i hovedrollene, studerer den familiedrevet bedriften som selger solid tekstilmaskineri, Bogenschuetz & Sons, i det den trues av asiatiske konkurrenter som kan tilby mye billigere produkter. Uten at Paul, faren vet det, må resten av familien redde hans livsverk i en liten by sør i Tyskland. Det enorme asiatiske markedet utfordrer en liten, lokal bedrift som har holdt på i generasjoner, en klassisk fortelling om David og Goliat som er modernisert til en globalisert tidsalder.

Population Boom av Werner Boote (2013, Østerrike)

Tilgjengelig siden mai som en del av Dokumentarer fra hele verden-samlingen

Jordens befolkning når snart syv milliarder, og dette fører til det uunngåelige spørsmålet om hvorvidt minkende ressurser, giftavfall, sult og klimaforandringer er resultat av overbefolkning. Men hvordan definerer vi overbefolkning? Etter publikumssuksessen med dokumentaren Plastic Planet reiser Werner Boote rundt på jordkloden og utforsker det seiglivede verdenssynet som har eksistert i flere tiår, og grubler over virkelighetsgehalten i den katastrofeorientetre tolkningen av våre dager demografi.

As Time Goes by in Shanghai av Uli Gaulke (2013, Tyskland)

Tilgjengelig siden mai som en del av Dokumentarer fra hele verden-samlingen

Fra den japanske okkupasjonen og  kulturrevolusjonen til kapitalismen – et lite og ydmykt Peace Old Jazz Band deler sine syn på de mange kulturelle ansiktene Kina har båret siden gruppen begynte å spille på 1940-tallet. Måten de har sett verden forandre seg på har ikke klart å rikke ved deres lidenskap til jazz. I denne dokumentaren forteller Uli Gaulkehistorien om et eldre kinesisk band som reiser til Nederland for å vise frem et talent de ikke en gang kunne forestille seg, og som potensielt kan bli svært suksessfullt på den andre siden av kloden.

Discount av Julien Petit (2014, Frankrike)

Denne franske filmsuksessen skildrer arbeiderne ved et Hard-Discount supermarked som gjør opprør mot å bli erstattet av automater. De forsøker å skape et parallelt supermarked som baserer seg på en solidarisk økonomi, helt på kollisjonskurs mot kapitalistiske kjøpesenterets logikk, med mer overkommelige priser, ved å utnytte utløpsdatoer. De utforsker i liten skala dynamikken i den kapitalistiske forretningsverdenen og må trosse grådigheten.

Merci Patron! av François Ruffin (2016, Frankrike)

Offshoring er et typisk fenomen i en globalisert verden. Særlig i Europa, der mange fabrikker flagger ut for å finne billigere arbeidskraft. Dette etterlater et hull i den europeiske økonomien og det er nettopp dette François Ruffin så på i denne dokumentaren. Den har Jocelyn og Serge Klur i hovedrollene, to forhenværende arbeidere ved en fabrikk som produserte klær for luksusmerket Kenzo (en del av LVMH-gruppen). Fabrikken flyttet til Polen, og etterlot dette paret arbeidsløse, gjeldstyngde, og med trusselen om å bli kastet ut av hjemmet hengende over hodet.

The Light Bulb Conspiracy av Cosima Dannoritzer (2010, Spania, Frankrike)

I The Light Bulb Conspiracy reiser Cosima Dannoritzer til Frankrike, Tyskland, Spania og USA for å finne vitner til en forretningspraksis som har bestemt forbrukssyklusen siden 1920 og nå er basisen for moderne økonomi. Denne TV-dokumentaren utforsker den ufortalte historien om planlagt foreldelse og kartellet som har fikset levetiden til tekniske apparater for å dynamisere økonomien, og etterlater foruroligende bilder fra Afrika der dynger av forkastet elektronikk vokser seg store i enorme gravplasser av elektronisk avfall.

War Photographer av Christian Frei (2001, Sveits)

Christian Freis dokumentar forteller historien om den 20 år lange karrieren til fotojournalisten James Nactwey, som har besøkt krigsherjede land som Kosovo, Indonesia, Palestina og Rwanda og fanget krigens ødeleggelser på film. Krigsjournalsimens kynisme, utlevering av ofre og politisert innhold er bare noen av temaene denne filmen utforsker. Dette er Freis mest kjente film, som ga ham en Peabody Award.

24. november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube