Life in a Fishbowl: et intrikat portrett av et Reykjavik i forandring

Den prisbelønte islandske regissøren Baldvin Zophoníassons drama Life in a Fishbowl (Vonarstræti) utforsker en Reykjavikfamilie som rystes av tragedie. Den vever seg mellom skjebnene til de tre hovedpersonene, til de er uoppløselig knyttet sammen av viktige øyeblikk som vil påvirke resten av livene deres. Filmen vil være tilgjengelig på strømmetjeneste fra 28. november som en del av vår Award Winning Dramas-samling.

Livet til de tre hovedpersonene kommer ikke til å følge samme bane. Eik (Hera Hilmarsdottir) er alene om omsorgen for sin åtte år gamle datter. Om dagen passer hun barn, om natten selger hun kroppen sin til tilfredstillelsen av andres behov. Selvsagt kunne hun ha bedt familien om hjelp, men av grunner som blir stadig klarere ettersom som fortellingen utvikler seg unngår hun så mye som mulig å være avhengig av dem som har voldt henne så mye smerte. Mori (Thorsteinn Bachmann) har ikke gitt ut noen bok på mange år. Han drukner sine sorger og sine dikt i alkohol, stengt inne, borte fra verden, fortapt i minnene sine. Bare det å skrive og møtet med Eik og datteren hennes evner å få ham tilbake til et her og nå. Sölvi (Thor Kristjansson) står midt i et fullstendig karriereskifte. Etter en strålende idrettskarriere, er han blitt eiendomsmegler, og oppdager, under det vaktsomme blikket til hans kjærlige kone, hva som foregår bak de lukkede dørene til de rike og velstående.

Gjennom disse tre rollefigurene, som er så langt fra hverandre, og likevel så nære, i den kokongen av en by Reykjavik er, tar Life in a Fishbowl for seg en rekke spørsmål som har stor relevans i våre dagers samfunn: den økonomiske krisen og den kollektive konkursen som ble forårsaket av enkelte menneskers hysteri, den store globaliserte elitens grådighet etter land, menneskers evne til å gå glipp av de nye mulighetene livet serverer oss, byrden av familiehemmeligheter og den smertefulle uvitenheten til dem som står oss nærmest, avstanden mellom og depersonaliseringen av mennesker som likevel støter på hverandre i sine dagligliv, sårbarheten til familien som enhet, og isolasjonen familier med eneforeldre opplever.

På den måten er Life in a Fishbowl et aggregat av en film, summen av dens tre narrative tråder som kolliderer med hverandre og så begynner å veves sammen, og dermed gir oss et glimt av forskjellige sider ved nåtidens samfunn, mens den konstruerer uventede forbindelser.

Life in a Fishbowl nøt stor suksess på Island, der den dominerte kinobesøket i 2014. Den dro i land 12 Eddapriser, den lokale ekvivalenten til Oscar, særlig viktige dem til Bachmann og Hilmar. Filmen hentet også med seg prisen for Beste film og for Beste regi til Baldvin Zophoníasson, som tross en kort merittliste når det gjelder film (Life in a Fishbowl er bare hans andre film) allerede har etablert seg som en sentral skikkelse i islandsk film.

Kilde: Cineuropa

Life in a fishbowl – Trailer:

24. november 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube