Lika barn leka bäst, vol. 1 – två filmadaptioner

“Cocteau lämnar många dörrar öppna, och i min version fullföljde jag dem” – Christophe Gans Beauty and the Beast

En av de mest framstående adaptionerna i Walk This Ways katalog är Christophe Gans version utav The Beauty and the Beast (2014). Med hjälp av 3D-animation och specialeffekter ger Gans nytt liv till sagan (Skönheten och Odjuret) som först publicerades av Madame de Villeneuve år 1740. Berättelsen har genomgått ett flertal förvandlingar - redan 1756 gav den franska författaren Jeanne-Marie Leprince de Beaumont ut en nedkortad version som uppmärksammades mer än föregångaren och har filmatiserats flera gånger. 1946 gjorde Jean Cocteau en berömd live action-långfilm, Beauty and the Beast.
För Gans hade berättelsens bakgrund stor inverkan på adaptionen, som har tydliga drag av den ursprungliga sagan. ”Jag skulle säga att mitt mål inte var en nyinspelning av Cocteaus version, utan en ny adaption av sagan. […] Cocteau lämnar många dörrar öppna, och i min version fullföljde jag dem”, berättar regissören om sitt val att ge nytt liv till berättelsen.
En av dessa öppna dörrar var Belles karaktär, som Gans ansåg vara en biroll i filmen från 1946 och istället valde att placera i centrum i sin version. ”Jag ville porträttera Belle på nytt och fokusera på hennes invigningsprocess, hennes övergång från barn till kvinna.”
Filmatiseringar och nyinspelningar av tidigare filmer kompletterar ofta sina förlagor och tillför dessutom en viss kultstatus. Gans hedrar sin föregångare i sin noggrannhet i återskapandet av dansscenen i Disneyversionen från 1993 och förklarar att ”det kändes otänkbart att göra en ny adaption av Skönheten och Odjuret utan att inkludera dansen - det är fortfarande den mest slående bilden i Disneys animerade version.”
Se den oemotståndliga Disneyscenen här och jämför den med Gans tolkning - med Léa Seydoux och Vincent Cassel i rollerna - nu tillgänglig som VoD i Premium Films-katalogen.
Ett urval av filmadaptioner och nyproduktioner inkluderar:

  • The Beauty and the Beast (Frankrike, 1946) Regi: Jean Cocteau - inspirationskälla för Gans, hans ensemble, m.fl. (Se intervjuerna med Christophe Gans, Léa Seydoux & Vincent Cassel)
  • The Scarlet Flower (USSR, 1978) Regi: Irina Powolozkaja - en rysk filmatisering
  • Beauty and the Beast (2005, alternativ titel: Blood of Beasts) Regi: David Lister - utspelar sig under vikingatiden.

“Så man kan säga att jag i romanen fann njutning i både handling och det visuella… Med andra ord, potentialen för en sannerligen njutbar filmupplevelse!” - Dominik Molls The Monk

Under en närliggande period utspelar sig The Monk (1796), som påstås ha skrivits under endast tio veckor av 19-åriga författaren Matthew Gregory Lewis. Nu ligger den till grund för Dominik Molls filmatisering av The Monk(2011), med Vincent Cassel i rollen som den dygdige Brother Ambrosio som är på väg att förlora Gud för att finna kärleken. (läs artikeln här).
Som en del av Premium Films från Walk This Way, baseras The Monk på skandalen som uppstod när den publicerades. Molls erkänner: ”Jag måste säga att den skandalösa aspekten har försvunnit. Som tur är, är det inte bokens främsta kvalité; idag verkar bokens ämne framstå som mer lättsamt och mindre chockerande än till exempel Marquis de Sades verk, som utgavs vid samma tid.” På 1700-talet var däremot den första ocensurerade versionen av boken eftertraktad, då den andra versionen (1798) hade fått sina mest kontroversiella och omoraliska delar censurerade. Regissören är dock fortfarande motiverad att adaptera denna gotiska roman eftersom han ser en “möjlighet för njutning i både handling och det visuella… Med andra ord, potentialen för en sannerligen njutbar filmupplevelse!”. Roman har inspirerat andra författare, så som E. T. A. Hoffman (Djävulselixiret) och Victor Hugo (Ringaren i Notre Dame).
Ett urval av adaptioner och nyinspelningar inkluderar:

  • Le Moine, de Lewis, raconté par Antonin Artaud (1931) Författare: Antonin Artaud – en nyskriven version av Lewis original
  • The Monk (Le Moine) (1972) Regi: Ado Kyrou, Manus: Luis Buñuel & Jean-Claude Carrière – den första filmversionen
  • The Monk (1990) Regi: Francisco Lara Polop

Båda adaptionerna är baserade på andras verk men ger nya perspektiv på berättelserna genom att undersöka de frågor som originalen inte besvarar och dessutom förvandla sagorna från skrift till audiovisuella filmupplevelser. Regissörerna kan lägga till egna idéer till handlingen genom att återbesöka grundtankarna för romanerna med fräscha perspektiv. Filmerna finns nu tillgängliga på VoD i Walk This Ways Premium Films-katalog.

 

den 1 november 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube