Lika barn leka bäst Vol. 2 – En adaption och en remake

Fienden finns inuti. Faktum är att Garnett är sin egen värsta fiende. Detta ligger i filmens hjärta.” – Rachid Bouchareb’s Two Men in Town

Rachid Bouchareb bestämde sig för att göra en remake, Two Men in Town (vilken är en del av Men on the Edge katalogen som finns tillgänglig från och med 22:a april), som hämtar inspiration från den ursprungliga Two Men in Town (orig. Deux hommes dans la ville, 1973) av författare/regissör José Giovanni, i vilken medverkar Alain Delon, Jean Gabin, Mimsy Farmer och även Gérard Depardieu. Istället för sitt riktiga namn går regissören av originalet 1973 efter ett alias: Joseph Damiani, som själv är en före detta kriminell som suttit 11 ½ år i fängelse innan han blev författare och filmskapare efter att ha släppts fri. Den senaste adaptionen av en av hans böcker är Alain Corneaus film från 2007, Le Deuxième Souffle, med Daniel Auteuil och Monica Bellucci i huvudrollerna.
Med samma ursprungliga berättelse om en brottsling som, efter att ha blivit släppt ur fängelset, försöker få en till chans i livet genom att hålla sig borta från trubbel, men som oundvikligt hemsöks av de brott han begått, fokuserar Bouchareb på den inre kampen - den inre fienden - hos protagonisten, William Garnett (Forest Whitaker). På detta vis distanserar han sig själv från Giovanni’s mål: en stark kritik av det juridiska systemet. “Om Two Men in Town [1973] lyckades med att vara en inspirationskälla så är Two Men in Town [2014] långt ifrån en ren och skär remake. […] I och med detta fungerar filmens titel symboliskt [ursprungstiteln La Voie de l’Ennemi direktöversätts till Fiendens väg]. Fienden finns inuti. Faktum är att Garnett är sin egen värsta fiende. Detta ligger i filmens hjärta.”
Se på trailern som inspirerade Bouchareb till att sätta sin egen prägel på berättelsen:

Two Men in Town (1973), regisserad och skriven av José Giovanni – den ursprungliga berättelsen med en extraordinär fransk rollista https://www.youtube.com/watch?v=xkM0wxcxCMY

“Lauri Maijala visar fansen av Hangover-filmerna hur det borde göras - på det finska sättet - med sin Gloriously Wasted” – Irina Krohn (Finska Filmstiftelsen) om Lauri Maijala’s Gloriously Wasted

Gloriously Wasted (Juoppohullun päiväkirja) är den finska regissören Lauri Maijalas debutlångfilm baserad på den första delen av en bokserie som handlar om karaktären Juha Berg, en 30-årig alkoholist (välavbildat med den alternativa engelska titeln Diary of a Drunk).  Med sin bakgrund som pjäsförfattare och teaterregissör har Maijala valt ut en populär litterär källa för sin debutlångfilm och samtidigt som han regisserat den lyckades att skriva manuset själv.
Det som startade 1998 som en blog av en välkänd krönikör och radio och TV-värd Juha Vuorinen- den eponyma källan till alkoholistkaraktären Juha Berg- ledde till grundandet av sitt egna bokförlag Diktaattori Oy, genom vilket han distribuerat sina bokserier. Vidare har han nu tagit sig an rollen som producent i adaptionen av sin litterära model.
Filmen ”visar fansen av Hangover-filmerna hur det borde göras - på det finska sättet”, säger Irina Krohn, verkställande direktör på Finska Filmstiftelsen. Medan Hangover-trilogin, regisserad av den amerikanska regissören Todd Phillips, endast handlar om dagen efter hårt drickande så kan ”det finska sättet” möjligtvis mynna ut i en ännu större filmserie eftersom bokserien har växt till ett totalantal av fem böcker nu, med de finska titlarna 1. Juoppohullun päiväkirja (Gloriously Wasted), 2. Tolppa-apina, 3. Raskausarpia, 4. Vaippaihottuma, 5. Dokumentti (senast publicerad år 2014).
Som en del av den Skandinaviska kollektionen tillgänglig från och med 23 november kan man se Juha Berg i Maijalas adaption Gloriously Wasted och försök att skilja på ”det finska sättet” genom att se på The Hangover (2009) trailern här.

Gloriously Wasted - Trailer: 

den 3 november 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube