The Monk: En berättelse om dygd och synd

I Dominik Molls adaption av Matthew Gregory Lewis kultförklarade gotiska roman The Monk (som bemöttes av anklagelser om blasfemi när den först publicerades 1796 av en 19-årig författare) spelar Vincent Cassel den rättfärdige Broder Ambrosio som är på väg mot ett liv i synd…

Året är 1595 när ett barn överges av sina föräldrar och tas in av munkarna i Capuchins kloster i Madrid. Han växer upp till att bli Broder Ambrosio, en framstående och strikt präst som lockar troende världen över att komma och lyssna på hans mässor. Han känner ingen ömkan för syndare och ser sig själv som en man immun mot frestelser, med en perfekt moralkompass. Han är en hjälte som är gjord för att falla.

När hans yngre lärling Valerio anländer till klostret förklädd med en vaxmask - som, enligt Valerio, ska täcka såren från en hemsk olycka - börjar Ambrosios egna allegoriska mask av moralisk perfektion falla. Hans öde förebådas av en återkommande dröm: i en Hitchcock-liknande scen finner han sig själv på ett tak där han stirrar ner på en kvinna med en röd cape. The Monk leker en del med antydanden till fantasi och lust med bekanta scener och referenser till andra filmer, Oidipus-komplexet, förhandling med djävulen och visionen av Paradiset. Det är i den sista som Broder Ambrosio gillar att vandra ostörd - tills hans egna ”Eva” (Déborah François) träden in i ”Edens lustgård”.

Handlingen utspelas i ett sceneri som målas av ljus och mörker. ”Jag ville utforska den visuella rikedomen som finns i gotiska och katolska dekorum: djävulen, rättegångarna, inkvisitionen, krucifix, spöken, kyrkogårdar, tunnlar, kråkor… Sägner, med situationerna och de stereotypiska karaktärerna som kommer med det hela”, förklarar Dominik Moll. Med sceneri inspirerat av (bland annat) Velasquez och Goyas målningar fokuserar han på en romansk atmosfär av ”mysterium och fantasi”, tillägger han.

Det här är Molls första samarbete med Vincent Cassel som kallar regissörens stil för ”Tysk-Japansk minimalism”, som skildrar en inre strid - en kontrollerad galenskap som kräver lite fysisk rörelse men enorm inre tumult. Detta är stadiet vi finner Ambrosio i.

Vincent Cassel, som spelade ett annat slags monster i Christophe Gans Beauty and the Beast (en del av Walk This Ways samling Premium Films), upptäcker här en kärlek större än den till Gud. En kärlek som han tidigare fördömde en ung nunna för att känna. Straffet är oundvikligt.

The Monk kommer vara tillgänglig från och med den 30 september i Danmark, Norge, Sverige och Finland.

den 6 oktober 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube