Dany Boon spelar hypokondriker i Supercondriac

Den nordfranske komikern Dany Boon, kungen av franska komedier, kommer till video on demand! Ett par år efter den stora box-officesuccén med I en annan del av Frankrike (sedd av 20.48 millioner tittare i Frankrike under 2008, med en imponerande spridning utomlands samt en framgångsrik italiensk remake) och med Nothing to Declare från 2010 har Dany Boon skrivit, regisserat och spelat i sin fjärde långfilm, Supercondriac. I denna populära komedi samarbetar Dany Boon för andra gången med sin berömda kollega Kad Merad.

Handlingen i Supercondriac kretsar kring 40-åriga Romain Faubert (Dany Boon) som förblivit ogift och barnlös. Hans jobb som fotograf för ett medicinskt uppslagsverk online bidrar dessutom till den hypokondri som styr hans liv med all sin oro, neuroser och fobier för bakterier och sjukdomar. Hans enda vän, allmänläkare Dimitri Zvenka (Kad Merad), ångrar bittert sin relation till denna påträngande patient som han har sett efter i snart 20 år. Därför kommer han på en strategi för att göra sig av med denna krävande hypokondriker: att hjälpa Romain hitta den perfekta kvinnan för honom. För att göra detta bjuder han in honom på fester, anmäler honom till dejtingsajter och coachar honom i konsten att förföra. Men att hitta den rätta för Romain visar sig vara mycket svårare än vad han hade tänkt sig. 

Dany Boon driver med i filmen sin egna tvångsmässiga rädsla för sjukdom. Som han själv säger, ”Hypokondri är inte ett normalt ämne för komedier eftersom de negativa konotationerna det genererar snabbt tenderar att bli utmattande. Så min ide var att illustrera hur en hypokondriker lever, de svårigheter som hen möter i sina sociala relationer (…) Jag var fascinerad över hur den här mannen kunde hitta kärlek trots sina neuroser…”

Första delen av Supercondriac fokuserar kring själva hypokondrin och låter den välkände komikern spela clown med alla sina karakteristiska ansiktsuttryck, rop och fånigheter. Filmen går sedan ifrån det ursprungliga temat och tar huvudkaraktärerna (Romain och Dimitri, samt Dimitris syster Anna spelad av Alice Pol, och Anton Miroslav spelad av Jean-Yves Berteloot) till det påhittade landet Tcherkistan (dessa scener filmades i Ungern). Här förstår Romain tillslut att hans hypokondri är en värdslig sak i jämförelse med livets verkliga problem.

När Supercondriac gavs ut i februari 2014, med mer än 800 kopior, lockade den 1.7 millioner tittare under 5 dagar, vilket gör den till fransk films mest lyckade lansering sedan 2011, med filmskaparens tidigare verk, Nothing to Declare. Walk this Way-filmen låg med sina med 5.2 millioner tittare på andraplats i listan på de mest sedda franska filmerna i Frankrike under 2014 - bakom Bröllopskaos av Philippe de Chauveron och före Luc Bessons Lucy - och var den nionde mest sedda franska filmen i andra länder samma år.

Lite mer än ett och ett halvt år efter sin release i franska biografer kommer denna dråpliga familjekomedi, 107 minuter lång, vara exklusivt tillgänglig i Danmark, Sverige, Norge, Storbritannien, Irland, Tjeckien, Slovakien och Finland från och med 1:a september 2015, som en del av en samling av nio Franska komedier.

den 7 september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube