Mormor Paulette tar ställning genom att bli knarklangare

Efter The Origin of the World (2001), går Jérôme Enrico, son till regissör Robert Enrico (The Old Gun) vidare till Paulette, en komedi om äldre personer som blir knarklangare för att lösa sina sociala och finansiella osäkerheter.

Paulette är baserad på en sann historia och dess manus skrevs av Enrico tillsammans med Bianca Olsen, Laurie Aubanel och Cyril Rambour. Den handlar om Paulette, en förbittrad, rasistisk och snål änka, som lever i en stad fylld av langare och småtjuvar. Hennes dagar består för det mesta av att samla osålda varor från marknaden, att (med perfektion) spela rollen som grälsjuk svärmor till sin svärson – vars enda ”fel” är att vara svart – och som mormor till ett barnbarn som är blandras. Samt att spela kort med sina vänner samtidigt som hon förlöjligar de män som gör misstaget av att visa intresse för henne. 

En dag, under en fartfylld jakt mellan skurkar och polisen, råkar hon hitta en klump haschisch och ser det som ödet. Paulette börjar därefter langa för att kunna försörja sig men hennes kriminella framgång och affärsinstinkter gör småtjuvarna avundsjuka. Hon planerar emellertid att stoppa sina illegala aktiviteter, tills den dag då hon bjuder tre vänner på te och oavsiktligt blandar in cannabis i desserten. ”Rymdkakan” får sannerligen effekt… 

Paulette ger sig så återigen ut på knarklangandets bana, men hon börjar också genomgå en förändring. Regissören förklarar: ”Paulette är en dropout som är en del av en distinkt social grupp. Hon förändras, både fysiskt och moraliskt, och återupptäcker bitvis sin värdighet. (…) Paulette är inte en film om cannabis, det är en film om den osäkerhet och ensamhet som åldrande medför… men mest av allt är det en komedi!” 

Vid sidan av Nya vågens begåvade och saknade musa, Bernadette Lafont, som dog 2013 (hennes ledande roller i Paulette och Attila Marcel – hennes två sista filmer – kan ses från och med 1 september) är Dominique Lavant, Françoise Bertin (som dog 2014) och Spaniens Carmen Maura (The Women on the 6th Floor). De spelar sluga, uppfinningsrika och älskvärda mor- och farmödrar som övervinner sina osäkerheter tack vare några överraskande lösningar ända in i den allra sista scenen.

Paulette och hennes knarklangande blev en oväntad succé i Frankrike, med 1,2 miljoner biobesökare 2013. Filmen kommer vara tillgänglig på Video on Demand från 1 september i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Irland och Turkiet. Den är en del av samlingen med nio Franska komedier.

 

den 14 september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube