Att lämna sin Gilded Cage kommer inte att bli lätt

The Gilded Cage av Ruben Alves är en av nio franska komedier ur en samling Franska komedier och kommer snart att finnas tillgänglig på video on demand.

Historien är skriven av regissören tillsammans med Jean-Andre Yerles och Hugo Gelin,  och fokuserar på Maria och Jose, ett portugisiskt invandrarpar som jobbar som concierge respektive arbetsledare på en byggarbetsplats. I 30 år har de levt i en källare av en Haussmann-byggnad i ett fint område i Paris. Det diskreta, ambitiösa och hjälpsamma paret är väl omtyckta av såväl arbetsgivare som grannar och har blivit en självklar del i det dagliga livet av sin omgivning. Helt utan förvarning ärver Maria och Jose ett hus i Portugal, men i testamentet står det att de endast kan njuta av denna rikedom och uppfylla sin livsdröm på villkoret att de lämnar Paris för gott och återvänder till Portugal. Ingen vill se dem åka och till och med paret själva är inte riktigt säkra om de vill lämna sin, för dem, värdefulla ‘gilded cage’.

Precis som i Ruben Alves’ egna liv (han är son till portugisiska invandrare i Frankrike, vilket inspirerade filmen) spelas Maria och Jose av de portugisiska skådespelarna Rita Blanco (Amour) och Joaquim de Almeida (som flyttat till USA). Deras dotter Paula spelas av den franskportugisiska skådespelerskan Barbara Cabrita, medan Marias vän Rosa porträtteras av den populära skådespelerskan Maria Vieira. Den andra stjärnduon i filmen är ett franskt par (där mannen är Joses manager), spelad av Roland Giraud och Chantal Lauby (Bröllopskaos) – regelbundna skådespelare på den franska komediscenen.

The Gilded Cage är rolig, lättsam och rörande, och hyllar det ödmjuka portugisiska samhället och hur de uppfattas i Frankrike (inklusive sina job, saltad torsk, vin från Porto,  portugisiska klagosånger och fotboll). Den undersöker även hur värdlandet behandlar dessa invandrare och deras barn. Filmen handlar också om universellt uppskattade värden, vilket förklarar dess framgång.

Filmen vann Publikens Pris på den tjugosjätte European Film Awards samt på Alpe d'Huez International Comedy Film Festival, där Chantal Lauby också vann Bästa Kvinna. 2014, tog Rita Blanco hem priset för Bästa Skådespelerska på det portugisiska Golden Globes. The Gilded Cage var en hit hos den portugisiska publiken och blev den mest sedda filmen i Portugal 2013 med 750,000 visningar.

Med release i franska biografer – där den samlade ihop 1.2 millioner visningar, ungefär lika många portugisiska invandrare i Frankrike samt även Belgien, Tyskland, Österrike och Schweiz – kommer The Gilded Cage bli tillgänglig exklusivt på video on demand i Danmark, Norge, Sverige, Storbritannien, Irland och Nederländerna från och med den 1:a september.

den 18 september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube