Pop Redemption: Dödsmetall och trettioårskrisen

Portugisisk immigration, hypokondri, stadsliv, barndomens lyckliga dagar… De nio filmerna i Walk this Ways Franska komedier-samling bjuder på teman lika mångsidiga som deras situationer är komiska. Mångsidigheten är tydlig i Martin Le Galls första långfilm Pop Redemption som inte bara är en film om vänskap, utan även en roadmovie, en pastoral komedi och en musikal som slits mellan thrash metal och flower power med en förkärlek till The Beatles.

Mark Eacersall, Alexandre Astier och Le Gall har skrivit en berättelse om fyra barndomsvänner. Alex, JP, Pascal och Erik är The Dead MaKabés (De Döda Kropparna), som har ett fåtal festivalspelningar runtom Europa varje sommar. Detta år kontaktas de av Hellfest (en av Europas största heavy metal-festivaler, och den första i Frankrike) i sista minuten som resultat av en inställd bokning. Deras livslånga dröm riskerar dock att bli en mardröm. Tre av de fyra medlemmarna lider av trettioårskris och vill hellre spendera tid med sina familjer än med det avdankade rockbandet. Dessutom måste de fyra vännerna hålla låg profil efter en nattklubbsägares oturliga dödsfall. Motvilligt förklär de sig som en psykedelisk popgrupp på en blommig festival i sydvästra Frankrike. Kan popmusiken vara deras räddning?

Regissören har fört samman sångaren Julien Doré, vinnare av TV-programmet The New Star (se hans vinnande framträdande här); Grégory Gadebois (vinnare av César Award för Bästa Nykomling 2012 för Angel and Tony); komikern Jonathan Cohen; Yacine Belhousse (från TV-serien Bref och filmen Les Invincibles); Audrey Fleurot (En oväntad vänskap); Alexandre Astier (författare, skådespelare och regissör av den franska TV-serien Kaamelott); och Delia Espinat-Dief.

Musiken, en avgörande faktor i filmen, är skriven av Franck Lebon och duon  Steeve Petit och Karim Attoumane från Zuul FX, ett av Frankrikes populäraste heavy metal-band. Duon hjälpte också skådespelarna att komma in i sina ’metal head’-roller.  Delar av filmen spelades in på plats under Hellfest inför en publik på 17 000 människor, direkt efter Guns N’ Roses spelning.

Filmen hade biopremiär sommaren 2013 med förhandsvisningar på Aubagne International Film Festival och Alpe d'Huez International Comedy Film Festival samma år. Pop Redemption kommer rocka hela 12 länder från och med den 1 september: Danmark, Sverige, Storbritannien, Italien, Norge, Irland, Polen, Turkiet, Tjeckien, Slovakien, Finland och Ungern.

den 22 september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube