De 25 bästa kärlekshistorierna

Samlingen oväntad kärlek-historier (se artikel), som släpptes 15 juli, består av fyra unika kärlekshistorier: njutningsfull, köttslig kärlek i Laurent Bouhniks Q – Desire; en surrealistisk orgie i Yann Gonzalez You and the Night; ett gryende begär mellan en forskare och en patient under ett experiment i Vanishing Waves av Kristina Buozyte; och slutligen ett splittrat äktenskap i Ferenc Töröks Isztambul – vilket leder till en kris som kulminerar i Istanbul.

Följande lista är en samling av klassiker och nyare filmer: de 25 bästa kärlekshistorierna.

Blå är den varmaste färgen av Abdellatif Kechiche (2013)

TOP_bluewarmcolour_wtw

Vinnaren av Guldpalmen 2013 och många andra priser är redan en klassiker, trots att den är så pass ny, och i den ser vi hur karaktären Adèle upptäcker kärlek, lust, Emma och sig själv.

Rädsla urholkar själen av Rainer Werner Fassbidner (1974)

TOP_Ali Fear Eats the Soul_wtw

En kärlek, lika oväntad som föraktad av ett fördomsfullt samhälle, mellan en tysk kvinna i sextioårsåldern och en 25-årig marockansk invandrare. Fassbinder vann jurypriset i Cannes 1974 för filmen, som vid det här laget är vida berömd.

Amélie av Jean-Pierre Jeunet (2001)

TOP_amelie_wtw

Söta och oskyldiga Amélie hjälper till var hon än kan i denna drömliknande, färgstarka skildring av Paris, kärlekens stad. Jeunets magnifika skapelse hedrades med en Oscarsnominering 2002, en European Film Award 2001 och en Crystal Globe i Karlovy Vary 2001.

Paraplyerna i Cherbourg av Jacques Demy (1964)

TOP_Umbrellas-of-Cherbourg_wtw

En ung Catherine Deneuve spelar huvudrollen i denna musikal, där hennes älskare värvas för Algerietkriget, vilket lämnar henne ensam – och gravid. Den här vinnaren av Guldpalmen 1964 följer de två älskandes liv efter att de har tagit ett stort beslut.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind av Michel Gondry (2004)

TOP_eternal sunshine_wtw

I denna science-fiction romans bestämmer sig ett par för att radera sina minnen av varandra efter gräl… tills de möts igen. Den här historien om kärlek och minne vann en Oscar för bästa originalmanus 2005.

Spring Lola av Tom Tykwer (1998)

TOP_lolarennt_wrw

Lola har 20 minuter på sig att rädda sin pojkvän. Småtjuven Manni glömde 100,000 D-mark som tillhörde hans chef på ett tåg. Filmen, som består av tre alternativa versioner av Lolas försök att rädda Manni, fick ta emot Sundance Film Festivals Audience Award 1999, tillsammans med andra priser.

Fyra bröllop och en begravning av Mike Newell (1994)

TOP_four-weddings-and-a-funeral_wtw

Hugh Grant och Andie MacDowell spelar huvudrollerna i denna väldigt brittiska rom-com som följer den socialt pinsamme Charles som gång på gång stöter på amerikanska Carrie, på fyra bröllop och en begravning. Filmen blev en oväntad succé och vann BAFTA Best Film Award 1995.

Jules och Jim av Francois Truffaut (1962)

TOP_jules-and-jim_wtw

Truffaut gav Jeanne Moreau den kvinnliga huvudrollen i detta triangeldrama, vilket involverar de två vännerna Jules och Jim, under första världskriget. Iscensättningen av Henri-Pierre Rochés bok nominerades till ett BAFTA pris 1963 och är numera allmänt ansedd att vara en klassiker.

Flickan och odjuret av Jean Cocteau (1946)

TOP_Beauty and the Beast_wtw

Cocteaus version av denna kända saga hade sin premiär i Cannes 1946 och har varit väldigt inflytelserik sedan dess (läs artikeln om iscensättningar och intervjuerna med Léa Seydoux och Vincent Cassel från den senaste Beauty and the Beast för att följa Cocteaus konstnärliga arv). 

 Notting Hill av Roger Michell (1999)

TOP_notting hill_wtw

Hugh Grant spelar återigen huvudrollen i en brittisk rom-com denna gång som Will. Han ägare av en bokhandel som möter en superstjärna från Hollywood när Anna Scoot (Julia Roberts) går in i hans affär på Notting Hill… och blir kär. Denna film vann BAFTA Audience Award 2000 och tre Golden Globe nomineringar samma år.

The Broken Circle Breakdown av Felix Van Groeningen (2012)

TOP_broken circle breakdown_wtw

Filmen är baserad på en pjäs av Johan Heldenbergh och Mieke Dobbels. Didier och Elisa blir förälskade i varandra och kämpar emot svårigheter när deras dotter drabbas av cancer. Ett vackert soundtrack med bluegrass musik av Didier och Elisas band ackompanjerar det här förkrossande dramat, vilket vann Panorama Audience Award i Berlinale 2013 och LUX-priset 2013.

Prinsessa på vift av William Wyler (1953)

TOP_RomanHoliday_wtw

Ann (Audrey Hepburn) är en kronprinsessa på en officiell resa genom Europa, men hon smiter iväg för att se Rom på egen hand. Längs vägen möter hon journalisten Joe (Gregory Peck), som erbjuder att visa henne runt. Wylers film vann Oscars för bästa skådespelerska, manus och bästa kostym och nominerades i flera andra kategorier 1954.

Love Actually av Richard Curtis (2003)

TOP_love-actually_wtw

Inte en, utan tio kärlekshistorier samsas i denna romantiska komedi som kretsar kring högklassiga karaktärers öden i ett snöigt London. Curtis film nominerades för Golden Globes 2004 och vann flera priser.

Romeo + Juliet av Baz Luhrmann (1996)

TOP_Romeo+Juliet_wtw

Den här förträffliga skildringen av Shakespeares Romeo och Juliet placerar den tidlösa historien i ett modernt samhälle med vapen, tatueringar och droger. Leonard DiCaprio spelar den stilige Romeo och Claire Danes är förtrollande i rollen som Juliet, som försöker övervinna sina familjers rivaliteter. Luhrmann ärades med BAFTA Award för bästa regi och DiCaprio fick ta emot Silverbjörnen i Berlinale 1997.

Doktor Zjivagoav David Lean (1965)

TOP_doctor zhivago_wtw

Ett triangeldrama utspelar sig med den ryska revolutionen som bakgrund i denna romantiska epik med Omar Sharif i huvudrollen som doktorn och poeten Dr. Juri Zjivago. Leans iscensättning av Pasternaks bok gjorde honom förtjänt av fem Oscarspriser 1966 och ännu fler nomineringar.

Frukost på Tiffany’s av Blake Edwards (1961)

TOP_Breakfast at Tiffanys_wtw

Audrey Hepburn spelar i denna film den glamorösa huvudkaraktären Holly Golightly. Holly är på jakt efter en rik man att gifta sig med när hon möter Paul Varjak, en fattig författare som gradvis upptäcker hennes sårbarhet. Titellåten ”Moon River” sjöngs av Hepburn själv och vann Oscar-priset för bästa sång 1962.

Borta med vinden av Victor Fleming (1939)

TOP_gone-with-the-wind_wtw

Vinnare av tio Oscar-priser 1940, denna episka romans utspelar sig i Georgia under Amerikanska inbördeskriget. I huvudrollerna ser vi Scarlett O´Hara (Vivien Leigh), den envisa dottern till en plantageägare, som förförs av den gåtfulle Rhett Butler (Clarke Gable).

In the Mood for Love av Wong Kar Wai (2000)

TOP_in the mood for love_wtw

I 1960-talets Hong Kong utvecklar två grannar, en man och en kvinna, en intensiv, platonisk relation efter upptäckten att deras respektive makar har varit otrogna mot dem. Filmen, som kombinerar ett exceptionellt soundtrack, med musik av Shigeru Umebayashi, och makalöst foto, fick ta emot priser för filmfotografi och för bästa skådespelare (Tony Leung) i Cannes 2000. 

Edward Scissorhands av Tim Burton (1990)

TOP_edward_scissorhands_wtw

Edward (Johnny Depp) lämnades ofärdig, på grund av sin skapares död, och har som resultat endast saxar som händer. När han finner ett hem hos en familj i förorten och faller för deras tonåriga dotter (Winona Ryder) uppstår dock olika problem. Tack vare sin fantastiska produktion vann filmen BAFTA Awards för Best Production Design och Best Costume Design 1992.

Blue Valentine av Derek Cianfrance (2010)

TOP_blue valentine_wtw

Denna film tar en titt på ett ungt, extraordinärt pars uppgång och fall. Skådespelarnas (Ryan Gosling och Michelle Williams) till stor del improviserade prestationer gav Williams en Oscarsnominering 2011 medan regissören Derek Cianfrance nomierades i Un Certain Regard-sektionen i Cannes 2010.

Casablancaav Michael Curtiz (1942)

TOP_casablanca_wtw

I detta klassiska triangeldrama spelar Humphrey Bogart huvudrollen som Rick Blaine, som driver en populär bar i Casablanca under andra världskriget. Rick måste göra ett stort beslut när hans gamla kärlek Ilsa (Ingrid Bergman) dyker upp med sin nya man, som nu förlitar sig på Ricks hjälp. Filmen, som vann tre Oscars-priser 1944, förblir en älskad klassiker.

The Notebook av Nick Cassavetes (2004)

TOP_the-notebook_wtw

Det här är ett porträtt av två älskande som splittras på grund av social bakgrund men fortfarande slåss för sin kärlek – till och med i gammal ålder. Ryan Gosling och Rachel McAdams spelar huvudrollerna i filmen som var en stor succé i Teen Choice Awards 2005.

500 days of summer av Marc Webbs (2009)

TOP_500 days of summer_wtw

Den här publikframgången som följer relationen mellan Tom (Joseph Gordon-Levitt) och Summer (Zooey Deschanel) ifrågasätter sann kärleks existens och erbjuder ett svar. Filmen hade premiär i Sundance Film Festival 2009.

Titanic av James Cameron (1997)

TOP_titanic_wtw

Titanic vann 11 Oscars 1998 och är den tragiska kärlekshistorien om den unga första klass passageraren Rose (Kate Winslet) och den urfattiga artisten Jack, som faller för varandra ombord det olycksdrabbade skeppet Titanic.

Vertigo av Alfred Hitchcock (1958)

TOP_vertigo_wtw

Hitchcocks klassiska thriller handlar om Scottie (James Stewart), som anlitas för att spionera på frun till en gammal vän – och blir alltmer besatt av henne (Kim Novak). Filmen belönades med Silver Seashell-priset i San Sebastián 1958 och nominerades till två Oscars 1959.

den 11 november 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube