The Dandelions : det är inte lätt att vara ett barn!

The Dandelions, den andra långfilmen av franska regissören Carine Tardieu (som debuterade 2007 med In Mom’s Head), är tillgänglig på Video On Demand från den 1 september.

Filmskaparen har bearbetat boken och den namngivande serietidningen av Raphaële Moussafi (som var med och skrev manuset), som följer Rachel Gladsteins, en liten nioårig flicka i början av 80-talet, som sover fullt påklädd, redo för äventyr. Barnterapeuten (Isabella Rossellini,Trois fois vingt ans) genomför en undersökning av barnets rutiner, hennes liv, hennes småaktiga problem och alla de saker som skrämmer henne, mer eller mindre.

Agnès Jaoui (Under the Rainbow, The Sweet Escape) och Denis Podalydès (Granny’s Funeral,  Camille Rewinds) spelar de charmiga men överbeskyddande föräldrarna, Judith Magre spelar hennes sjuka mormor som hon måste dela rum med och Isabelle Carré (Les chaises musicales, Romantics Anonymous) spelar singelmamma till Rachels bästa vän, Juliette (Anna Lemarchand, som nyligen har setts i familjekomedierna Daddy or Mommy och Qui c’est les plus forts).

“Vi var alla den oroliga lilla tjejen (som Rachel), klämd mellan föräldrar som ville oss det bästa, men istället utsatte oss för det värsta”, förklarar regissören Carine Tardieu. The Dandelions är en trevlig, nostalgisk framställning av regissörens egna minnen av 80-talet, när glädjen av en ny Barbie-docka ersatte Facebook, när mode inte vår så viktigt och när barndomen var mer bekymmerslös.

The Dandelions är en utmärkt familjefilm med riktigt bra skådespeleri. Den släpptes på franska skärmar sommaren 2012 och är för tillfället tillgänglig i Comedies à la Carte-samlingen i Danmark, Norge, Sverige, Italien, Storbritannien, Irland, Polen, Österrike, Slovakien och Finland.

den 28 september 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube