Citadel: Hur övervinner man sina största rädslor och demoner?

En första långfilm är hedrad i samlingen av Premiumfilmer av Walk This Way: Citadel, en psykologisk skräckfilm skriven och regisserad av Ciarán Foy.

I Citadelslår sig Tommy, en ung pappa (Aneurin Barnard – Mary, Queen of Scots), som fick torgskräck efter att hans gravida fru blev attackerad, samman med en präst (James Cosmo – The Pyramid Texts, The Runway) för att försöka rädda hans dotter från ett lokalt och våldsamt förortsgäng. För att överkomma sin rädsla måste Tommy  konfrontera sina inre demoner och återvända till platsen som skrämmer honom mest: Citadellet.

Inspirerad av sina egna erfarenheter av att vi 18 års ålder själv ha blivit attackerad av ungdomar, vilket gjorde så att han fick torgskräck, följer regissören noga  koderna för skräckfilm genom att placera protagonisten i den realistiska miljön som består av en fattig brittisk förort som tyranniseras av unga kriminella gäng. Är hotet som Tommy känner mänsklig eller övernaturlig?

Berättelsen är en allegori om moralens fall och våld i städer: är detta på riktigt eller är det bara i våra huvuden? Kommer vi att bli paranoida av nyheterna på TV? Eller borde vi bekämpa detta?

”Det är ironiskt att vi var tvungna att tillbringa såpass mycket tid utomhus för att göra en film där huvudkaraktären lider av torgskräck!" förklarar producenten av denna brittiska och irländska samproduktion Citadel som var inspelad under en väldigt kall period i Glasgow, Skottland. ”I dessa sibiriska väderförhållanden var vi tvungna att lösa alla sorters problem (inställda flyg, avstängda vägar, extrem kyla)."

Citadel är belönad med Publikens Pris på SXSW filmfestival 2012 samt med priset för bästa film ex aequo på Galaxy filmfestival samma år, och är för tillfället tillgänglig på video on demand i Danmark, Norge, Sverige, Italien, Frankrike, Polen och Turkiet.

 

den 14 oktober 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube