King Curling, en populär och helt stollig norsk komedi

För sin första långfilm, King Curling, har norrmannen Ole Endresen tacklat den ovanliga olympiska sporten curling, som populariserades i Norge 2012, när deras landslag vann den olympiska guldmedaljen.

Truls Paulsen (vars namn är en skämtsam förvrängning av den riktiga curling spelaren Pål Trulsen och spelas av Atle Antonsen) är en curling-mästare. Hans träffsäkerhet och sinne för detaljer gjorde honom till en nästintill oslagbar vinnare. Men hans problematiska personlighetsdrag gjorde slut på hans karriär. Påverkad av tvångssyndrom förbjöds Truls att delta i tävlingar och ha kontakt med sina forna lagkamrater efter att han ”förlorade det” på isen. Efter många år i ett mentalsjukhus kommer Truls försöker återvända till sporten för att övertala sin gamla och väldigt sjuka tränare Gordon (Ingar Helge Gimle) att genomgå en kostsam operation… Men han hade inte räknat med sin fru och vårdare Sigrid (Linn Skåber), som själv är besatt – med färgen rosa och sin busiga lilla hund – eller på sin långhåriga och långvariga motståndare Stefan Ravndal (Kårde Conradi).

King Curling är en intressant blandning mellan en grupp galna och färgstarka karaktärer, och hög-precision sporten curling. ”Det är verkligen roligt att se hur deltagarna spelar och koncentrerar så allvarligt – som om det vore rugby eller någonting verkligen svårt, när det egentligen bara handlar om att glida en sten över isen,” säger filmskaparen när han diskuterar sin film, som är en nordisk arvinge till amerikanska sportskomedier som Cool Runnings och Blades of Glory.

Denna ovanliga film, som visat sig vara enormt populär i Skandinavien, har redan orsakat en sensation bortom sina gränser: ”King Curling är nästan som om Wes Anderson hade regisserat Dodgeball som en hyllning till Coenbröderna, under Aki Kaurismäkis vaksamma öga. En sanslöst rolig komedi med utbrett appeal som har kul med att kapa alla de vanliga klyschorna som finns i sportfilmer, och även tar upp en intressanta reflektioner på psykisk sjukdom,” skriver La Presse (Canada).

Sedan 23 november så har det varit Italiens, Spaniens, Storbritanniens, Belgiens, Irlands, Nederländerna, Polens och Turkiets tur att njuta av denna norska komedi. King Curling är en av de fem filmerna i Walk This Ways Skandinaviska samling.

den 26 november 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube