21 Ways to Ruin a Marriage, ett alternativt Bridget Jones

“Skilsmässa är en naturlig och sannolik konsekvens av att bli kär”, enligt Sanna, den 29-åriga hjältinnan i 21 Ways to Ruin a Marirage, den tredje långfilmen av finska Johanna Vuoksenmaa. Filmen är en del av Walk This Ways Skandinaviska samling och finns tillgänglig på videon on demand från och med den 23:e november.

Sanna (Armi Toivanen) avskyr att binda upp sig romantiskt. Hennes liv ser ut som ett typiskt singelliv, med inslag av fyllesex och engångsligg samtidigt som hon jobbar på sin sociologiska tes med namnet “X Sätt Att Förstöra Ett Äktenskap”. Tesen illustreras av videointervjuer med nygifta och äldre gifta par, och dess kapitel består bland annat av: ’Ta din partners beslut’, ’Att blunda för något’, ’Att kontrollera honom’, och till och med ’Att behandla honom som ett barn’. Hennes bästa vän Aino (Essi Hellén) söker, å andra sidan, efter den rätte och försöker hitta signaler från ödet genom att slumpmässigt byta mellan radiokanaler. Men när Sanna möter Aleksi (Riku Nieminen), Ainos kollega, och Aino möter Sannas assistent, ser det ut som att de två vännerna kommer att bli överraskade förr eller senare…

21 Ways to Ruin a Marriage var en stor hit ända sen releasen: den utvaldes till flertalet festivaler (Tokyo, Hamburg, Hong Kong, Shanghai…), den vann publikens pris på Jussi 2014, finsk films nationella pris, och var framförallt en fenomenalt lyckad film i sitt hemland, med mer än 400,000 sålda biljetter, vilket gör den till Finlands största kassasuccé år 2013.

Detta rörande och bisarra alternativ till Bidget Jones-stilen av romantisk komedi kan numera avnjutas publikt tack vare Walk This Way, ensam, med vänner och till och med i sällskap med en partner, i Spanien, Danmark, Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Irland, Nederländerna, Turkiet och Österrike.

den 9 december 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube