Låt mig berätta: kärlek sätts på prov av samhällets fördomar

Vi må ha samlat filmerna i vår Skandinaviska samling tillsammans, men de är alla ganska olika. Följande de galna komedierna King Curling och Gloriously Wasted, den alternativa komedin 21 Ways to Ruin a Marriage och den mörka studien av social darwinism The Arbiter, Låt mig berätta, skriven och regisserad av Simo Halinen, tacklar frågor om kön och ärlighet, både gentemot andra och sig själv.

Låt mig berätta börjar med en städerska som gör rent ett hus. När hennes arbetsgivare inte är där börjar kvinnan att sminka sig och ta på sig kläderna som tillhör den kvinna som bor i huset. Den här scenen är full av meningsfull deja-vu, för städerskan Maarit (Leea Klemola) är en transperson. Maarit är faktiskt en vacker och intelligent kvinna – som tidigare var en man.

Maarit, förklädd som en kvinna i medelklassen, utger sig nästan oavsiktligt för att vara en psykolog och möter därefter Sami (Peter Franzén), fotbollstränare, lärare, gift och pappa, och hon förälskar sig i honom. De inleder en utomäktenskaplig affär men Sami blir väldigt snabbt tvungen att konfrontera sina egna fördomar. Maarit måste, med eller utan Sami, ge sig ut i världen och det blir hon och ingen annan som bestämmer hennes utseende. 

Regissören Simo Halinen valde att inte göra sexuell identitet till det centrala temat i sin film, utan försökte snarare utforska ”hur du lever ditt liv medan du döljer dina sanna känslor från dem som står dig närmast”. Låt mig berätta är också en film om tolerans, mästerfullt uppnått tack vare den centrala karaktären Maarit, tidigare socialarbetare och numera frispråkig städerska som försöker hitta sin plats i världen, och det ärliga porträttet av de många barriärer uppslängda av ett samhälle som påstår sig vara tolerant men kanske inte är det.

Låt mig berätta släpptes i mars 2013 i Finland och har vunnit tre av de mest prestigefyllda priserna vid Jussi Awards 2014, Finlands nationella filmpriser: bästa manus, bästa skådespelerska och bästa skådespelare.

Denna svensk-finska samproduktion är tillgänglig online via Walk this Way från och med 23 november i Norge, Sverige, Italien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Irland, Turkiet, Österrike och Ungern.

den 14 december 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube