15 thrillers som kommer få dig att sitta på helspänn

Eftersom den första filmsamlingen av Walk This Way, Men on the Edge, innehöll (Armed Hands av Pierre Jolivet, Two Men in Town av Rachid Bouchareb, Paris Countdown av Edgar Marie, Back in Crime av Germinal Alvarez och Lose your Head av Stefan Westerwelle och Patrick Schuckmann), låt oss ta en titt på 15 thrillers som kommer få dig att sitta på helspänn:

Seven av David Fincher (1995) – USA


Polisen Somerset har sju dagar kvar tills pensionen och måste stoppa John Doe, en seriemördare som begår mord baserade på de sju dödssynderna. Seven var en enorm internationell publiksuccé och markerade David Finchers internationella ”ankomst” (The Game, Fight Club, Social Network…)

Psycho av Alfred Hitchcock (1960) – USA


Marion Crane bestämmer sig för att lämna sitt gamla liv bakom sig när hennes chef ber henne att sätta in 40,000 dollar på banken. Hon flyr, panikslagen och upprymd av sina handlingar, med pengarna. Längs vägen bestämmer sig Marion för att spendera natten i ett motell som drivs av den vänlige Norman Bates… Psycho Oscarsnominerades utan att vinna men har över åren blivit en av de mest analyserade skräckfilmerna någonsin.

Oldboy av Park Chan-Wook (2003) – Sydkorea


Löst baserad på en japansk mangaserie, Oldboy är historien om en familjeman som kidnappas och utan någon uppenbar anledning stängs in i ett privat fängelse i 15 år innan han plötsligt släpps fri. Fången försöker sedan förstå vad som har skett och hämnas… och inte hämnden vänder sig mot honom. Oldboy visades vid filmfestivalen i Cannes 2004, där den vann festivalens Grand Prix.

Followingav Christopher Nolan (1998) – Storbritannien


Den första långfilmen av Christopher Nolan (Memento, The Prestige, Inception, Interstellar…) handlar om Bill, en ung författare som följer efter främlingar på Londons gator, tills en av dem, en psykopatisk inbrottstjuv, drar in honom i sina brott.

M av Fritz Lang (1931) – Tyskland


M introducerar oss till Berlins skräckslagna invånare, som terroriseras av en barnamördare som i sin tur jagas av både polisen och den kriminella undervärlden. Detta banbrytande mästerverk kan ses som en imponerande metafor för ett krisfyllt Tyskland i början av 1930-talet.

Män som hatar kvinnorav Niels Arden Oplev (2009) – Sverige, Danmark, Norge, Tyskland


I filmatiseringen av den kända svenska bokserien följer vi Mikael Blomkvist, en journalist som letar efter en kvinna som har varit försvunnen – eller död – i över 40 år. Han hjälps i sitt letande av en ung datorhackare vid namn Lisbeth Salander. Belönad med priset för bästa utländska film vid BAFTA Awards 2011, den första delen av bokserien har också filmats nyligen av David Fincher.

Rosens namnav Jean-Jacques Arnaud (1986) – Frankrike, Italien, Tyskland


Denna noggrant gjorda medeltida thriller är en filmatisering av Umberto Ecos bok med samma namn och belönades med Césarpriset och två BAFTA-pris. I filmen spelar Sean Connery William Baskerville, en franciskanmunk som undersöker försvinnandet av munkar vid ett avlägset benediktinkloster.

Drive av Nicolas Winding Refn (2011) – USA


Stuntförare för filmer på dagen och flyktbilsförare för kriminella på natten, huvudkaraktären (Ryan Gosling) tvingas in i en galen jakt när ett rån går fel. Denna thriller var en av överraskningarna vid Cannesfestivalen 2011.

När lammen tystnarav Jonathan Demme (1991) – USA


En ung FBI-agent får i uppdrag att förhöra en känd psykopat och kannibal, Hannibal Lecter, för att kunna fånga Buffalo Bill, en annan seriemördare. En relation baserad på fascination och avsmak etableras mellan de två karaktärerna. När lammen tystnar vann fem stora Oscarspriser, bland annat för bästa film och bästa regissör.

Marshland av Alberto Rodrigues (2014) – Spanien


Två mordpoliser med väldigt olika metoder och ideologier leder en undersökning om mördandet av två tonåringar i södra Spanien under 1980-talet. Denna spanska thriller var den stora vinnaren vid Goya priserna 2015.

Die Welleav Dennis Gansel (2008) – Tysklan


Som en del av en lektion visar en lärare hur en totalitär modell för fascism kan vara fascinerande. Konsekvenserna kommer visa sig vara tragiska. Baserad på en sann historia, Die Welle har också gjorts som en ungdomsbok.

Tesis av Alejandro Amenabar (1996) – Spanien


Upptagen med att förbereda sin avhandling om audiovisuellt våld, Angela upptäcker en snuff-film och börjar på egen hand en undersökning in i ett mord på en ung flicka, som råkar ha varit en tidigare elev på hennes skola… Upptäckt vid Berlin festivalen, den första långfilmen av Alejandro Aménabar (The Others, Regression…) hyllades vid Goya priserna.

The Constant Gardenerav Fernando Meirelles (2005) – Storbritannien


I en avlägsen del av norra Kenya försöker en änkling (Ralph Fiennes) hitta sanningen om sin frus mord och hennes kopplingar till korrupta multinationella företag. Filmatiseringen av John Le Carrés bok är Fernando Meirelles, regissören av Guds stad, första engelsktalande långfilm.

Spårlöst försvunnenav Georges Sluizer (1988) – Nederländerna, Frankrike


Paret Rex och Saskia tar en paus vid en rastplats nära en motorväg. Efter att han lämnar henne ensam i några minuter återvänder Rex och inser att hans fru har försvunnit. Efter tre år av fruktlöst sökande får han ett underligt vykort vars avsändare påstår sig veta sanningen om Saskias försvinnande…

Funny Games av Michael Haneke (1997) – Österrike


I denna österrikiska thriller spenderar en familj sin semester vid en vacker sjö. Två unga människor besöker familjen, håller dem gisslan och förvandlar deras liv till ett helvete… Funny Games gjordes av den kända regissören Michael Haneke (belönad med två Guldpalmer för Det vita bandet och Amour). En amerikansk nyinspelning av filmen har också gjorts.

 

den 21 december 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube