15 Europeiska dokumentärer du inte får missa

Eftersom Walk This Ways Dokumentärer från Hela Världen samlingen - bestående av Mama Africa av Mika Kaurismäki, The Domino Effect av Elwira Niewiera och Piotr Rosolowski, My Way to Olympia av Niko von Glasow, Sofia’s Last Ambulance av Ilian Metev, Harbour of Hope av Magnus Gertten och Red Forest Hotel av Mika Koskinen - släpptes på video on demand den 15 maj, låt oss titta tilllbaka på de 15 bästa dokumentärerna från Europa som du inte får missa:

Lumière! The cinematograph 1895-1905 av bröderna Lumière, redigerad av Lumièreinstitutet (2015) - Frakrike


För att fira 120 års jubileumet av Kinematografi har Lumièreinstitutet i Lyon samlat ihop och återställt hundra av de första filmerna som någonsin gjorts. Den visades på Cannes filmfestival 2015 och presenterades och (praktiskt taget) redigerades av Thierry Frémaux, chefen för institutet och även för Cannes fimlfestival.

Searching for Sugarman av Malik Bendjelloul (2012) – Sverige, Storbrittanien, Finland


Filmen, som blev belönad med en Oscar för bästa dokumentärfilm 2013, handlar om sökandet av Sixto Rodriguez (Sugarman), en amerikansk sångare från det outhärdliga tidiga sjuttiotalet. Han var bortglömd i sitt eget land men ovetande om att han var en stjärna på andra sidan jorden i Sydafrika, där han blev en symbol för kampen mot apartheid.

Natt och Dimma av Alain Resnais (1955) - Frankrike


På önskemål av den historiska kommittén av Andra Världskriget, för att utmärka 10-års jubileet av frigörandet från koncentrationslägren, åkte regissören Alain Resnais till sju olika dödsläger, bland annat Auschwitz, och återberättade, men hjälp av arkivdokument, det hemska tillståndet för de deporterade.

Jordens salt - En film om Sebastião Salgado av Wim Wenders och Juliano Ribeiro Salgado (2014) – Brasilien, Frankrike


Den berömda tyska regissören söker efter den fantastiska fotografen Sebastião Salgado, som reste över hela världen och bevittnade stora händelser i modern historia. Visades på Cannes Filmfestival 2014 och vann Un Certain Regard priset.

Mannen med Filmkameran av Dziga Vertov (1929) – Sovjetunionen


”Mannen med filmkameran” reser runt i staden Odessa med kameran placerad på sin axel och fångar rytmen av staden och även människorna han stöter på. Den här stumfilmen blev känd för sitt fragmenterande bemötande, sin själviakttagelse, sina kinematografiska tekniker och sitt arrangemang.

Lektionen in Finsternis av Werner Herzog (1992) – Storbritannien, Tyskland, Frankrike


Tyska regissören Werner Herzdog använder sig av surrealistiska bilder för att visa oss förödelsen skapad av brinnande oljebrunnar efter Kuwaitkriget tog slut.

On the Way to School av Pascal Plisson (2013) – Frankrike, Kina, Sydafrika, Brasilien, Colombia


On the Way to School följer fyra barn på andra sidan jorden som alla delar ett starkt behov av att lära sig. Med fantastiskt foto fick filmen en César för bästa dokumentärfilm.

Sunless av Chris Marker (1982) - Frankrike


Chris Marker håller upp en spegel mot olika länder, främst Guinea-Bissau och Japan, i detta lyriska kollage i samma form som en kinematografisk uppsats. Sunless fickk ett hedersvärt nämnande på Berlinale Festival 1983.

5 Broken Cameras av Emad Burnat och Guy Davidi (2011) - Israel, Palestina, Frankrike


Emad Burnat berättar sin historia om byn Cisjordanie efter att en mur har sattis av Israel och därmed fördrivit 1,700 människor för att skydda den judiska kolonin Moni’in Illit. 5 Broken Cameras vann Documentary Filmmaking Prize på Sundance Festivalen.

Darwins mardröm av Hubert Sauper (2004) – Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland


Regissören undersöker konsekvenserna av anländandet av Nilaborren i Victoriasjön på 1960-talet, där den uttrotade flertal andra fiskarter. Exportering, industrialiserng, urbanisering, våld, vapensmuggling… Darwins mardröm vann en César för Best First Feature Film.

Shoah av Claude Lanzmann (1985) – Storbritannien, Frankrike


Den här 566 minuter långa dokumentären återskapar resan för de europeiska judarna som åkte mot sin död under andra världskriget. Han använder sig av intervjuer med vittnen och bilder från koncentrationslägren. Dokumentären tog 12 år att skapa och filmades i 14 länder.

Citizenfour av Laura Poitras (2014) – Tyskland, Storbritannien, USA


Laura Poitras målar ett intimt och historiskt porträtt av Edward Snowden, mannen ansvarig för att ha synliggjort hemligstämplade dokument från NSA. Citizenfour vann Bästa Dokumentärfilm på Oscarsgalan 2015 Oscars och även en BAFTA.

Man On Wire av James Marsh (2008) – Storbritannien, USA

Mannen på linan är Philippe Petit som sträckte en kabel mellan de två tornen som utgjorde World Trade Center år 1974, ett uppträdande som har kallats ”årtiondets mest artistiska brott”. Dokumentären vann en Oscar för Bästa Dokumentärfilm 2009.

The Act of Killing av Joshua Oppenheimer (2012) – Danmark, Norge, Storbritannien


Joshua Oppenheimer reser till Indonesien 45 år efter massmordet på nästan en miljon politiska motståndare för att finna att de flesta överlevarna är för rädda för att berätta sin historia, där deras torterare kan prata öppet, skyddade av en korrupt regering, och är även förberedda att återskpa sina brott. The Act of Killing vann Bästa Dokumentärfilm 2013 på European Film Awards.

Waltz with Bashir av Ari Folman (2008) – Tyskland, Israel, Frankrike


Den här autobiografiska animerade filmen återbesöker regissörens bortglömda minnen om sina kamrater när han var en ung soldat under de Liberiska kriget i början av 80-talet. Utvald till den 61a festivalen i Cannes tävling, vann Waltz With Bashir Césarpriset för Bästa Utländska Film.

den 15 december 2015, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube