Mathieu Kassovitz i 10 filmer

Den franske skådespelaren Mathieu Kassovitz spelar huvudrollen i den orginella thrillern Närvaro Okändav Matthieu Delaporte, vars tidigare långfilm What’s in a Name var en enorm succé 2012. 

Anmärkningsvärt tolkad av skådespelaren, som med stöd av Marie-Josée Croze, utforskar identitet och depersonalisation genom en karaktär som skickligt övertar andra personers identiteter och beter sig “som en seriemördare som aldrig går igenom med brottet”. 

Medan Närvaro Okänd är tillgänglig från och med 4 april, tillsammans med 7 andra filmer från Men on the Edge-samlingen, tar vi en tillbakablick på 10 filmer som markerade karriären för den här engagerade regissören och mångsidige skådespelaren. En kompromisslös mans karriär:

Medan vi faller av Mathieu Kassovitz, 1995

Tre vänner från en vanlig förort kommer ha den viktigaste dagen i deras liv efter en natt av kravaller. Filmad i svartvit och med, bland annat, Vincent Cassel (Beauty and the Beast, The Monk) i en av huvudrollerna, Medan vi faller anses vara en klassisk stadsfilm som har prisats både nationellt och internationellt, i synnerhet av Jodie Foster.

Den diskrete hjälten av Jacques Audiard, 1995

Mathieu Kassovitz spelar en man, under vintern 1944 till 1945, som inte deltar i andra världskriget men utger sig för att vara en hjälte genom att hitta på ett beundrandsvärt liv.

De blodröda floderna av Mathieu Kassovitz, 2000

I denna thriller, filmatiserad från Jean-Christophe Grangé bästsäljande deckare med samma namn, tar sig två polismän (Vincent Cassel och Jean Reno) an två komplicerade fall. Den hemska sanningen blir mer än de hade kunnat föreställa sig… 

Amelie från Montmartre av Jean-Pierre Jeunet, 2001

Den livliga Amelie förälskar sig i den gåtfulle och charmige Nino Quincampoix, spelad av Mathieu Kassovitz. En briljant filmproduktion som Oscarnominerades 2002.

Amen. av Costa-Gavras, 2002

Mathieu Kassovitz spelar en ung judisk man som, tillsammans med en tysk SS-officer, försöker upplysa Pope Pius XII och de allierade om förintelsen som sker i koncentrationslägrena. 

München av Steven Spielberg, 2006

Mathieu Kassovitz är, tillsammans med bland annat Daniel Craig och Eric Bana, del av filmens internationella rollista. München dramtiserar gisslandtagandet i den israeliska bygganden av en palestinsk terroristgrupp under de Olympska spelen 1972. 

Rebellion av Mathieu Kassovitz, 2011

Mathieu Kassovitzs är återigen både framför och bakom kameran i Rebellion, som återger det episka och våldsamma gisslantagandet av polisofficerare 1988 av seperatister i Nya Kaledonien. 

Another Woman’s Life av Sylvie Testud, 2012

Marie (Juliette Binoche) vaknar upp och har glömt 15 år av sitt liv. Hon kommer ha fyra dagar att försöka få mannen i hennes liv, Mathieu Kassovitz, att falla för henne igen.

Wild Life av Cédric Khan, 2014

Mathieu Kassovitz är Philippe Fournier. Han bestämmer sig för att inte ta sina 6 och 7 år gamla söner tillbaka till deras moder som har vårdnaden om dem, vilket blir början på 11 år på flykt genom Frankrike. Filmen är filmatiseringen av en nyhetshistoria.

Le bureau des légendes, TV-serie, 2015

En ny roll för braksuccén på Canal+: skådespelaren spelar en fransk spion återkallad till Frankrike efter att ha spenderat sex år under täckmantel i Damascus. Men återvändandet till “normalt liv” är mer komplicerat än förväntat…

den 1 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube