Åtta europeiska skräckfilmer för att få dig att bäva

Rat King av Petri Kotwica, 2012

I Rat King, tillgänglig på VoD från och med 4 april (Men on the Edge-samlingen), levererar Petri Kotwica en thriller som skickligt kombinerar det virtuella med det verkliga. Filmen följer Juri, en spelberoende pojke. Efter att han träffar Niki, som han blev vän med online, upptäcker han en underlig tatuering på sin arm och när han han skriver in det i sökfältet snubblar han över en skrämmande spel… som omedelbart fängslar honom.

Berberian Sound Studio av Peter Strickland, 2012

Berberian Sound är en av Italiens skummaste postproduktions-bolag, vars specialitet är att skapa ljudspår till de allra blodigaste skräckfilmerna. Gilderoy, en brittisk ljudtekniker, är anlitad av en mästare i skräckfilmsvärlden men finner sig själv i en hotfull värld. Gilderoy förlorar sig själv i en konstig spiral av akustik och personligt kaos. Den brittiska regissörens andra långfilm kommer att släppas på VoD 4 october (Films Premium-samlingen).

Låt den rätte komma in av Tomas Alfredson, 2008

Låt den rätte komma in, baserad på John Ajvide Lindqvists bästsäljare, handlar om en romantisk och mystisk kärleksaffär mellan en pojke besatt av makabra historier och en söt men blodtörstig vampyr. En film som har varit en stor biosuccé, Låt den rätte komma in är en blandning av sociala budskap, sagor och den sanna underhållning som skräckfilmer ger tittaren.

Gone av Mattias Olsson och Henrik JP Åkersson, 2011

Gone, en till film från denna genre som kommer vara med i Men on the Edge-samlingen från och med 4 april, kretsar kring en kvinna som bestämmer sig för att lämna allting bakom sig för att åka till norra Sverige i hopp om att leva där. Hennes resa förvandlas till en mardröm när hon kidnappas. En man håller henne fången i en källare i mitten av skogen och hon kan bara förlita sig på sig själv för att ta sig ur den hemska situation hon finner sig i.

Goodnight Mommy av Severin Fiala och Veronika Franz, 2015

I mitten av sommaren i ett hus på landet väntar två unga tvillingar på att deras mamma ska återvända. När hon kommer hem med sitt ansikte täckt av bandage som en följd av en operation är barnen inte övertygade om att det verkligen är hon… Goodnight Mommy skrämde först besökare på Venedigs filmfestival för att sedan skrämma tittare runt om i världen.

The Horde av Yannick Dahan och Benjamin Rocher, 2009

The Horde, som hade sin premiär i en förhandsvisning på Venedigs filmfestival, sätter kriminella och poliser mot en grupp blodtörstiga zombies i en dyster förort i Paris.

Citadel av Ciaran Foy, 2013

Tommy, en pappa som har fått agorafobi efter att hans fru mördades, jobbar tillsammans med en präst för att rädda sin dotter från en gäng av våldsamma ligisters grepp. För att bli fri från sina rädslor måste Tommy konfrontera sina demoner och återvända till den plats som han fruktar mest av alla. Regissören respekterar skräckfilmsgenrens konventioner i denna film, hans första långfilm, som redan har gjorts tillgänglig på video on demand här.

REC av Jaume Balagueró och Paco Plaza, 2007-2014

Redan en klassiker inom den spanska filmindustrin, dessa skräckfilmer utspelar sig en byggnad som på ett märkligt sätt blivit kontaminerad… rekommenderas inte för de lättskrämda! 

den 1 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube