Stratos är en mästerlig blandning av Yannis Economides universum och rysande, mörk noir

Cypriotiska regissören Yannis Economides har en orubblig och specifik bild av världen runt om honom. En bild som fokuserar på de som kämpar; de underprivilegierade, de dehumaniserade massorna som lever i samhällets utkant. Economides, en mästare på sitt eget universum, skapar i Stratos, tillgänglig från 4 april på Video on Demand i ”Men on the Edge”-samlingen, obarmhärtiga karaktärer som testar gränserna av människans moral och omoraliska kapacitet.

Stratos (Vangelis Mourikis) är en bagare på natten och en torped på dagen, vars snabba och tysta avrättningar, och de feta utbetalningarna som kommer med dem, verkar vara det huvudsakliga sättet att frigöra hans bästa vän och räddare från ett liv i fängelse. Det hela leds av en man som Stratos blint litar på, trots att det finns lite rum för förtroende, något som poängteras tydligt i Stratos relation med sina grannar tvärs över gatan. De är ett omaka par som består av en tuff, sensuell kvinna (Vicky Papadopoulou) och en kort, förvriden man (Petros Zervos), så djupt försjunkna i skulder att deras enda sätt att överleva är att pimpa ut deras unga dotter till en lånehaj - densamme som försöker få Stratos att ansluta sig till hans arme av ligister.

Det är en mörk värld som Economides karaktärer försöker överleva. Blinda försöker de söka sig ur Dantes Inferno genom en mångfacetterad handling. Economides åskådliggör deras hopplöshet med långa, förföriska tagningar som osar av minimalistisk komplexitet, likt Japanska målningar, och förstärker därmed hur komplicerad labyrinten som hans försöksdjur är fast i.

Vangelis Mourikis levererar en oförglömlig prestation som den tysta antihjälten tillika titelrollen och leder ett mästerligt tillägg till regissörens kollektion av goda män som försöker göra rätt sak på helt fel sätt.

För mer om Stratos:

den 1 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube