Sprickor I Betongen, ett fängslande brottsdrama

Den kurdisk-österrikiska regissören Umut Dags andra långfilm, Sprickor I Betongen, släpps 4 april på VoD (som del av Men of the Edge-samlingen). Det är ett tufft brottsdrama där tonåriga brottslingars naiva mål i livet får Venedigs ålderdomliga fuktighet att sprudla av svart humor. Men missta inte denna film för att vara en komedi: förorten i filmen är inte en plats för skratt och skämt; att leva sker på egen risk; på liv och död.

Efter att ha suttit i fängelse I tio år för vållande till en annans död och droginnehav återvänder Ertan (Murathan Muslu) till sin hemstad. Han hoppas komma tillbaka in i sina nära och käras liv och återskapa ett normalt liv, samtidigt som han försöker hålla ett öga på sin 15-åriga son, som aldrig verkligen kände honom som en pappa.

Den onda cirkeln av kriminalitet i förorten är i centrum i Umut Dags manus, med 15 år gamla Mikail (övertygande spelad av Alechan Tagaev) som sakta men säkert går i sin faders fotspår.

Ertan känner igen mönstret och infiltrerar diskret sin sons liv, med avsikten att inte avslöja sin sanna identitet för Mikail. Men i takt med att pojken blir allt mer involverad i den undre världen har Ertan inget annat val än att komma ut ur skuggorna, vilket sätter filmens dynamiska drama i rullning.

Främst tack vare Muslus uttrycksfulla ögon och ansikte – en välkommen kontrast till hans massiva, muskulösa kroppsbyggnad – får ömsimt huvudrollsinnehavarens esotoriska och rörande prestation filmen att påminna om ett grekiskt drama, vilket i sin tur höjer de konventionella delarna av handlingen i manuset till en minnesvärd berättelse om förlåtesle och acceptans i en skrämmande och ensam värld.

För att få reda på mer om Sprickor I Betongen:

den 1 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube