Walk this Way presenterar fem samtida västernfilmer

Västern, som hyllar ensamma hjältar som rider genom en vild och otämjd värld som ännu inte kuvats av civiliserade och kapitalistiska samhällen, är en grundläggande genrefilm. Västernfilmen gör det möjligt för varje tidsperiod att ingjuta sin egen ångest och politiska bildspråk, med ära och frihet som ständigt återstående delar av den moraliska kompassen. De västernfilmer som följde de som gjordes under Hollywoods gyllende era (förkroppsligad av bland annat John Wayne i John Fords filmer) och Sergio Leones spaghettivästernfilmer har bemötts av cykliska framgångar, som man finner i allting från b-filmer till mästerverk av Sam Peckinpah eller Clint Eastwood.

Sedan 2010 har det varit flera förvånansvärt bra samtida iscensättningar som har kärleksfullt lekt med filmgenren. En tillbakablick på fem av dessa filmer: 

Guld av Thomas Arslan, 2013

I Guld skildrar regissören Thomas Arslan guldruschen som skedde i slutet 1800-talet (Nina Hoss) från en grupp tyska arbetares perspektiv. I jakt på en näve guldklimpar slängs de in i ett helvete som numera är känt som den amerikanska “vildmarken”. En långfilm som hade sin premiär i tävlingssektionen i Berlin och nu är en del av vår nya samling; Men on the Edge, tillgänglig på video on demand från och med 4 april. 

True Grit av Coen-bröderna, 2011

Coen-bröderna gav 2011 västergenren nytt liv med True Grit, en magnifik berättelse om hämnd, och valde för tillfället att undvika de excentriska handlingarna från sina andra filmer för att uppnå sina mål.

The First, the Last av Bouli Lanners, 2016

I mitten av en oändlig prärie letar två prisjägare efter en stulen telefon som innehåller väldigt viktig information. Bouli Lannaers road trip följer otvetydigt genrens konventioner i sin samtida belgiska version. Filmen, som beskrevs av en belgisk tidning som “en otroligt mänsklig samtida västern”, visades för första gången på en förhandsvisning vid filmfestivalen i Berlin 2016. 

Two Men in Town av Rachid Bouchareb, 2014

Two Men in Town, som presenterades vid festivalen i Berlin 2014, utspelar sig på New Mexicos slätter och berättar en historia om försoning med två kultförklarade skådespelare i huvudrollerna: Harvey Keitel och Forest Whitaker. Denna långfilm har sedan 2015 varit en del av Walk this Ways video on demand sortiment i vår Men on the Edge-samling. Få reda på mer här.

Django Unchained av Quentin Tarantino, 2012

I Django Unchained, Quentin Tarantinos inträde i västernfilmernas värld 2012 (som följdes 2016 av The Hateful Eight), tacklar regissören rasism och slaveri. Genom att introducera dessa ämnen i amerikansk historias mytologiska narrativ gör Tarantino ett genidrag. Genom att noggrant respektera filmgenren tolkas den essentiella frågan framgångsrikt.

den 1 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube