Island i sju långfilmer

Island, beläget på utkanten av den norra polcirkeln, är ett otroligt land perfekt för upptäckter, och inte bara för turister och upptäcksresande… utan även för filmälskare. För att markera det kommande video on demand släppet av Brave Men’s Blood och Life in a Fishbowl i flera europeiska länder ser Walk this Way tillbaka på sju isländska långfilmer som ingen borde missa.

Brave Men’s Blood av Olaf de Fleur Johannesson, 2015

I hopp om att spränga en av Islands största ligor startar Hannes (Darri Ingolfsson, sett i Dexter och Last Resort), en framstående polis i Reykjavik, en undersökning av en av sina anställda som har anklagats av en tidigare maffiaboss för att vara korrupt. Hannes ger sig ut på en bana som inte skulle kunna vara farligare… Denna Isländsk-franska samproduktion kommer vara tillgänglig från och med 4 april som en del av Men on the Edge VoD-samlingen. Mer information är tillgänglig här.

Rams av Grímur Hákonarson, 2015

Rams, som hade sin premiär i Un Certain Regard-sektionen på filmfestivalen i Cannes 2015 och var en flerfaldig vinnare av det prestigefyllda Eddapriset, berättar historien om två bröder i en isolerad dal på Island, som efter en tvist som varat i 40 år måste arbeta tillsammans för att rädda deras viktigaste ägodelar: deras baggar.

101 Reykjavík av Baltasar Kormákur, 2000

Baltasar Kormáku berömdes av både publiken och kritiker tack vare 101 Reykjavík, som satte Hlynurs historia på bioduken. En arbetslös man i 30-årsåldern, som fortfarande lever med sin mamma, inleder en relation med hennes vän Lola (Victoria Abril). Den hyllade regissören har nyligen producerat 2 Guns, med Denzel Washington och Mark Wahlberg i huvudrollerna, och äventyrsfilmen Everest med Jake Gyllenhaal.

Life in a Fishbowl av Baldvin Z, 2014

Life in a Fishbowl kommer, som en del av Award Winning Dramas/Drames Primés-samlingen, vara tillgänglig på VoD från och med 28 november. I denna lyriska film finner vi tre sammankopplade historier som utspelar sig i Islands huvudstad 2006.

Mer information är tillgänglig här.

Volcano av Rúnar Rúnarsson, 2011

Volcano är Rúnar Rúnarssons första långfilm och den presenterades som en del av Director’s Fortnight-sektionen vid filmfestivalen i Cannes 2011. Filmen handlar en 67-årig man som går i pension och slutligen växer upp. Regissörens senaste film, Sparrows, tävlade i långfilmssektionen på filmfestivalen i San Sebastián 2015.

Virgin Mountain av Dagur Kári, 2015

Denna långfilm, som hade sin premiär vid Berlins filmfestival 2015, återger historien om den 43 år gamla Fusi, som fortfarande bor hemma med sin mamma. Varje dag följer samma dödligt monotona takt, tills den livliga Alma och den ungdomliga Hera gör entré i hans liv och skakar om den här gamla ungkarlens rutiner.

Either Way av Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 2011

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson presenterar två Isländska vägarbetares liv under 1980-talet medan de spenderar sommaren med att måla linjer på de slingrande vägarna som sträcker ut sig till horisonten. En amerikansk nyinspelning, Prince of Texas av David Gordon Green producerades 2013.

den 1 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube