Fem filmskapande bröders spännande filmografi

Auguste och Louis Lumière – Frankrike

Bröderna Lumière spelade en ursprunglig roll i filmens- och fotografins historia. En återställd och kommenterad version av etthundra av deras kortfilmer, som är bland världens första rörliga bilder, redigerades nyligen och kommer vara med i vår 15 europeiska dokumentärer som du inte borde missa. 

Jean-Pierre och Luc Dardenne – Belgien

De belgiska bröder Jean-Pierre och Luc Dardenne, välkända för sina sociala dramer, har anmärkningsvärt belönats två gånger med Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes: för Rosetta 1999 och för Barnet 2005. Deras tionde långfilm, The Unknown Girl, är för tillfället i postproduktion.

Arnaud och Jean-Marie Larrieu – Frankrike

I Love is the Perfect Crime, tillgänglig på Video on Demand från och med 4 april som en del av Men on the Edge-samlingen, följer bröderna Larrieu Marc (Mathieu Amalric), en universitetslärare i literatur med ett rykte för att ha kärleksaffärer med sina kvinnliga studenter. Några dagar efter att en av de mest briljanta av hans erövringar försvinner möter han Anna (Maïwenn) som försöker få reda på mer om sin försvunna styvdotter…

Andra filmer på regissörernas resumé inkluderar den nyutkomna 21 nights with Pattie och To Paint or Make Love som tävlade i Cannes 2005.

Vittorio och Paolo Taviani – Italien

Bröderna Vittorio och Paolo Taviani, den förstnämnde 86 år och den sistnämnde 84 år, är en välkänd regissör- och manusförfattarduo. Padre padrone belönades med Guldpalmen i Cannes 1977 och San Lorenzo natten vann jurypriset 1982. 2012 fick bröderna ta emot Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin för deras dramadokumentär Caesar måste dö. Deras senaste långfilm, Wondrous Boccaccio, är baserad på historier från Decamerone av Boccaccio.

Joel och Ethan Coen – USA

Jurypresidenterna på filmfestivalen i Cannes 2015, Joel och Ethan Coen är två begåvade och högt aktade amerikanska filmskapare med mångsidiga talanger (de är dessutom manusförfattare, producenter och filmklippare). Bland deras mest anmärkningsvärda filmer har vi Fargo 1996, The Big Lebowski 1998, O´Brother, Where Art Thou? 2000, No Country for Old Men 2007, Burn After Reading 2008, och Inside Llewyn Davis 2013. Deras senaste långfilm, Hail, Caesar!, var öppningsfilmen vid Berlins filmfestival 2016.

Andy och Lana Wachowski – USA

De amerikanska regissörerna Andy och Lana Wachowski regisserade Matrix-trilogin samt de senare filmerna Cloud Atlas och Jupiter Ascending. Wachowski-bröderna är numera kända som syskonen Wachowski, som en följd av Larrys könsbyte till Lana.

den 1 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube