Intervju: Gabriele Salvatores, Den osynlige pojken regissör

Gabriele Salvatores beskriver sin långfilm, Den osynlige pojken, som du kommer kunna upptäcka för dig själv från och med 11 april på video on demand som en del av Walk this Ways Premium Films-samling, som “den italienska vägen till fantasi”. Det är historien om Michele (Ludovico Girardello) en tonåring vars liv helt plötsligt kommer att förändras en dag när han ser sig själv i spegeln och inser att han har blivit osynlig.

Cineuropa mötte regissören 2014: 

Cineuropa: Var kom idén för en film om en ung osynlig superhjälte ifrån?
Gabriele Salvatores: Projektets födelse kom från en av producenterna, Nicola Giuliano, som fick idén för fem år sedan. Det var helt enkelt om att vilja göra en film som till och med hennes barn kunde tycka om. Jag gillade idén om att handskas med den osynliga kraften och om att berätta en historia om tonåringar igen, med en genuin och äventyrlig handling, där det också finns potential för en superhjältinna. Jag fick inspiration från författare jag älskade, som Jack London och Joseph Conrad. Jag ville inkludera diverse teman som den hemliga vännen, spegeln, dubbelgångaren, personen inom oss. Tonårsmobbning är också där inne, och det leder till utmaningen och ilskan som fungerar som de medel för att bygga en annan värld för sig själv. Denna del var tack vare de tre manusförfattarnas intuition. Det fanns ingen 14-årig superhjälte, men här ser vi inte honom slåss för att rädda världen, utan han slåss snarare mot monster i sitt dagliga liv.

Vilken superhjälteserier var du främst inspirerad av?
Jag föddes på 50-talet, så för mig var superhjältar karaktärer som Mao Zedong. Jag läste inte serietidningar när jag var yngre. Den enda som jag brukade läsa, även om det inte var en superhjälteserie, var Flash Gordon. Senare blev serietidningar en del av mitt liv, väldigt nära relaterat till film. En karaktär som jag alltid har älskat är Corto Maltese av Hugo Pratt. Sen var det de stora science fiction-illustratörerna, Enki Bilal och Moebius. Och slutligen, fast senare, kom Spiderman in i bilden.

I Den osynlige pojkenser jag X-Men filmerna, men också Låt den rätte komma in av den svenske regissören Tomas Alfredson.
Jag gillar verkligen mångfalden och utanförskapet som X-Men representerar. Att ha makt innebär att vara annorlunda, och i denna film är det också en slags förbannelse och sjukdom. Vi ville dessutom hylla en viss genre inom filmer från 80-talet, som The Goonies, Gremlins, med barn som snubblar in i äventyr som leder dem till att växa och mogna. Steven Spielberg var den första att kombinera science fiction och hans karaktärers verkligheter. Vi har även delvis inspirerats av mörkare filmer som Watchmen och Unbreakable, som har ett särskilt sätt att skildra superhjältar, ett sätt som är mer bekant för oss. Och jag älskar självklart Låt den rätte komma in; den är väldigt lik Den osynlige pojken.

Filmen har ett öppet slut: kommer det vara en efterföljare?
Den öppna finalen är typisk för denna genre. Vi kan hoppas att folk kommer vilja se en till: vi överväger redan en uppföljare. Jag har läst början av en potentiell uppföljare skriven av manusförfattarna och i den kommer det kanske vara en osynlig tjej…

För att lära dig mer om Den osynlige pojken:

den 8 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube