Sex (indie) europeiska superhjältar som förtjänar din uppmärksamhet

2015 har varit ett imponerande år för (indie) europeiska superhjältefilmer, som trogen till sin genre, representerar ett aktuellt alternativ till kioskvältarna som vi är vana vid. Vi har satt ihop en lista på några av dessa filmer som definitivt förtjänar din uppmärksamhet:

Den osynlige pojken av Gabriele Salvatores (2014, Italien)

Vinnare av Young Audience Award vid European Film Awards 2015 och regisserad av Oscarvinnaren Gabriele Salvatores (Mediterraneo), Den osynlige pojkenär bland the bästa europeiska superhjältesläppen från förra året. Filmen följer historien om trettonåriga Michele, blyg och opopulär i skolan, som får reda på att han är osynlig efter att han har på sig en dräkt för en Halloweenfest. En komedi med en smart handling, Den osynlige pojken är en riktigt bra tonårs- och superhjältefilm som utforskar teman om vänskap och empati och utmärker sig med välgjorda specialeffekter och vackert filmfoto. Filmen kommer vara tillgänglig från och med 11 april på video-on-demand. Få reda på mer här.

The Portueuses Falcon av João Leitão (2015, Portugal)

The Portuguese Falcon handlar om en fascistisk soldat och superhjälte som försvarar den diktatoriska regimen från dissidenter. Med avsikten att vända historia upp och ner, förvandla skurkar till hjältar och tvärtom, utmanar filmen filmtittare att tänka på Portugals nutida historia medan de skrattar åt filmens roliga handling och dialoger.

Vincent av Thomas Salvador (2014, Frankrike)

Vincent är den självutnämnda “första franska superhjältefilmen”, den vet sina gränser och är så sann till indie superhjältegenren som den kan vara. Med hjälp av vackra tagningar på Frankrikes landsbygd berättar filmen historien om Vincent, en tystlåten, ensam, förutsägbar och till och med tråkig man. Förutom en sak – han får övermänskliga krafter när han kommer i kontakt med vatten, vilket gör honom tio gånger starkare och snabbare. Denna film är ett måste för alla fans av superhjältar som letar efter innovativt berättande inom superhjältegenren. 

They Call Me Jeeg av Gabriele Mainetti (2015, Frankrike)

Ännu en superhjältefilm från Italien, They Call Me Jeeg släpptes 2015 och visade att Italiens superhjältefilmer är på uppgång. Filmen handlar om en kriminell förlorare som upptäcker sina krafter och lär sig använda dem för det allmänna bästa med hjälp från Alessia, som är övertygad att han är hjälten från en känd japansk manga. “Det finns inte en karaktär i den här filmen som publiker inte kommer att älska. Varje en är välskriven och både grymma och ömtåliga på samma gång,” säger Vittoria Scarpa för Cineuropa.

SuperBob av Jon Drever (2015, Storbrittanien)

Denna lågbudget superhjältefilm från Storbritannien förlitar sig mer på komedi än på action. Man skulle kunna säga att det här är precis vad som förväntas av den första brittiska superhjälten. Filmen kretsar kring superhjälten Robert Kenners lediga dag, utan några superskurkar omkring sig, där enbart omständigheter konspirerar för att hålla honom från att njuta av sin ledighet. SuperBob, en blandning av en superhjältefilm och en romantisk komedi, representerar defintivt en färsk innovation av superhjältegenren.

Antboy 1, 2 & 3 av Ask Hasselbalch (2013, 2015, 2016, Danmark)

Riktad mot yngre publiker, Antboy är ren underhållning för barn och berättar historien om 12-åriga Pelle, som är biten av en myra och utvecklar superhjältekrafter. Vägledd av Wilhelm, en serietidningsnörd, skapar Pelle en hemlig identitet som superhjälten Antboy. När The Flea, en superskurk, gör entré måste Antboy modigt möta utmaningen. Filmen har, utan några oförväntade överaskningar eller lättfunnen komplexitet, kanske inte någon “wow” faktorn men uppfyller med sin eftertraktade publik i åtanke utmärkt sitt mål.

den 8 april 2016, av Cineuropa

facebook

twitter

youtube